Цијене нафте у свијету падају мјесец дана, појефтињење у Српској срамотно мало

21.02.2020. 10:37
0
ИЗВОР: srpska.info

Гориво на бензинским пумпама појефитинило је углавном за 7 фенинга по литру иако су пумпаши најављивали да ће цијене бити ниже и до 10 фенинга.

Дизел и бензин, како се Српскаинфо увјерила, у Бањалуци кошта од 2,17 до 2,22 конвертибилних марака. Просјечне цијене прије овог појефтињења износиле су 2,25 марака.

– У неким општинама гориво је јефтиније и 10 фенинга, попут Дервенте. Одлуку о цијени горива искључиво доноси сваки дистрибутер за своје продајно мјесто – каже за Српскаинфо Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС.

Слика

У уторак и сриједу на једној пумпи код Градишке дизел и бензин је коштао чак 1,85 марака. Међутим, то је било само два дана, јер је та бензинска пумпа тек отворена и цијене су биле промотивне. Како сазнајемо, на тој пумпи је била велика гужва због чега је полиција регулисала саобраћај, а јуче на тој пумпи није било горива.

Цијена нафте на свјетском тржишту је у константном паду више од мјесец дана, а нафтни дистрибутери тврде да нису могли да спусте цијену све док то нису урадиле и рафинерије у окружењу од којих набављају нафтне деривате.

По посљедњим подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, прошле седмице је бензин у Аустрији у просјеку коштао 2,35 КМ, а дизел 2,31 КМ. Истовремено је у Њемачкој просјечна цијена бензина била 2,68, а дизела 2,40 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Цијене нафте порасле за више од два долара по барелу Цијене нафте порасле за више од два долара по барелу
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    12h 30m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    13h 45m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    19h 36m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    18h 3m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    19h 55m
    0