Цијене станова дивљају у Српској, субвенције за младе остају исте

23.01.2023. 11:04
0
ИЗВОР: nezavisne.com

И поред високе инфлације и великог поскупљења станова и кућа у Републици Српској, Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске не разматра опцију повећања процентног поена каматне стопе на одобрене стамбене кредите за младе брачне парове.

Подсјећамо, субвенција каматне стопе од једног процентног поена је на снази од почетка овог програма, 2008. године.

Ратко С. са супругом планира да у Бањалуци ријеши стамбено питање, али високе цијене станова и кућа га коче у томе, иако су обоје запослени.

- Намјеравао сам да купим стан јер живим већ годинама као подстанар. Спреман сам да плаћам кредит на дужи период, али због високих цијена некретнина то сада не могу приуштити. Сада имамо и мало дијете, и то ми је приоритет, али са овим цијенама нисам сигуран да ћу то моћи - рекао је он.

Како су рекли за "Независне новине" у овом министарству, тренутно не разматрају ову опцију, али су истакли да је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске у претходном периоду снижавала камате на стамбене кредите за поменуту категорију. 

- На тај начин остварена је додатна подршка за рјешавање стамбеног питања за младе брачне парове. О важности програма говори чињеница да смо у посљедњих 14 година, колико се програм реализује, имали 5.121 додијељену субвенцију. Тај један субвенционисани процентни поен каматне стопе на већ одобрени кредит импулс је младима и младим брачним паровима да држава све ове године мисли на њих. На примјеру кредита од 100.000 КМ, са просјечном каматном стопом од пет одсто и роком отплате од 20 година, Министарство кориснику исплати око 13.000 КМ на име субвенције - рекли су у Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске.

Додали су да ће, закључно са 2022. годином, на овај програм од 2008. године бити утрошено 17,3 милиона КМ.

Дражен Врховац, в.д. директора Инвестиционо-развојне банке РС, рекао је за "Независне новине" да је током прошле године поднесено 213 захтјева младих брачних парова за стамбени кредит из средстава ИРБ РС.

- Одобрено је укупно 199 стамбених кредита за ту категорију, у износу од 21.806.566 КМ, 11 захтјева се налази у процесу обраде, док су три подносиоца захтјева одустала од кредита. Од самог оснивања ИРБ води рачуна о подршци младима, а када су у питању стамбени кредити за ову категорију становништва, сарадња и подршка републичких институција је веома значајна - рекао је Врховац.

Додао је да, када је 2008. покренут програм стамбеног збрињавања младих брачних парова, камате за стамбене кредите кретале су се изнад девет одсто.

- ИРБ РС је тада изашао с каматом од шест одсто, а онда су и банке почеле да снижавају своје камате. Тренд је настављен, тако да тренутно наша група младих брачних парова има каматну стопу од три одсто. У сарадњи са Владом Републике Српске и Министарством породице, омладине и спорта, субвенционирамо додатно један одсто камате. Укључиле су се и општине и градови. Приједор је добар примјер, гдје буџет града субвенционира са још један одсто стамбене кредите ИРБ РС за младе брачне парове. Тако да та камата од три одсто, уз те двије субвенције, на крају изађе један одсто - појаснио је Врховац.

Рекао је да ће се размотрити могућност повећања максималног нивоа задужености за стамбене кредите, који сада износи 150.000 КМ.

- Након тога приједлог би требало да буде упућен Влади РС. Чињеница је да, због раста цијена некретнина, износи од 150.000 КМ постају недовољни за озбиљније стамбене јединице, тако да ћемо сигурно дјеловати у том правцу. У сваком случају, ми ослушкујемо наше кориснике и њихове захтјеве и понашамо се у складу с тим. У првом кварталу очекујем одлуку за стамбене кредите. О могућим цифрама је још незахвално говорити - нагласио је Врховац.

Пише: Немања Вукојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 31 бебу Српска богатија за 31 бебу
Нестала Марија Спаић из Требиња Нестала Марија Спаић из Требиња
Просјечна нето плата у августу 1.286 КМ Просјечна нето плата у августу 1.286 КМ
Најчитаније
 • Уједињена Српска ће имати свог кандидата за начелника општине Источна Илиџа
  15h 26m
  0
 • Преминуо Никола, отац херој
  17h 44m
  0
 • Јак земљотрес погодио БиХ
  10h 7m
  0
 • Завршен програм цјеложивотног учења на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву (ФОТО)
  17h 55m
  0
 • „Дани тикве“ сљедећи викенд у Источном Сарајеву
  16h 11m
  1