ЦИК одбио упис за гласање изван БиХ за 27.960 бирача

02.10.2020. 10:09
0
ИЗВОР: Srna

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ одбила је упис 27.960 бирача у извод из централног бирачког списка за гласање изван БиХ на предстојећим локалним изборима.

Ова одлука донесена је касно синоћ на хитној сједници ЦИК-а, а њом је утврђено да ће се на изводу из централног бирачког списка за гласање изван БиХ наћи укупно 101.771 бирач.

ЦИК БиХ саопштио је да ће овај извод објавити на својој интернет страници, водећи рачуна о заштити личних података.

Извод из централног бирачког списка за гласање изван БиХ се објављује да би бирач који је без свог знања, односно мимо његове воље уписан у тај списак, имао могућност подношења жалбе.

Одлука ће бити објављена на веб-страници, а у прилогу одлуке се налази база података ЦИК-а о одбијеним пријавама којој се може приступити путем уношења личних података у апликацију "Провјерите да ли је ваша пријава одбијена".

Жалбе на наведену одлуку могу се поднијети Апелационом одјељењу Суда БиХ путем ЦИК-а до сутра до 24.00 часа.

Наведено је да се, изузетно, докази (изјаве овјерене код надлежног органа, акти надлежних органа о адреси боравишта изван БиХ и други) којим се оспорава одлука ЦИК-а могу доставити најкасније до понедјељка, 5. октобра, до 16 часова, под условом да је жалба достављена у року.

Жалбе се достављају путем факса на број +387/33251329, путем мејла prijavapp@izbori.ba или лично у сједиште ЦИК-а, Улица Данијела Озме број 7, Сарајево.

Сутра од осам до 16 часова у сједишту ЦИК-а радиће служба (писарница) за пријем евентуалних жалби.

ЦИК БиХ је позвао бираче који су поднијели пријаву да гласају изван БиХ, да посјете веб-страницу ове комисије и да провјере да ли је њихова пријава одбијена и евентуално искористе могућност подношења жалбе.

Све пријаве за гласање изван БиХ, гдје постоји сумња у постојање кривичног дјела, ЦИК ће доставити Тужилаштву БиХ.

ЦИК је донио одлуку о одређивању бирачких мјеста за гласање у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ према којој ће бирачка мјеста за локалне изборе 2020. године бити отворена у Амбасади БиХ у Бечу, Генералном конзулату БиХ у Штутгарту, Генералном конзулату БиХ у Минхену, Амбасади БиХ у Ослу, Амбасади БиХ у Београду и Генералном конзулату БиХ у Чикагу.

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 11m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 53m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 26m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 0m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    22h 45m
    3