Ћорић: Свједоци смо лошег стања саобраћајне инфраструктуре на Јахорини

17.05.2021. 19:14
0
ИЗВОР: Катера

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић најавио је данас на Јахорини завршетак изградње дионице пута испод хотела "Вучко" од "осмица", на улазу на планину, која ће током зимске сезоне знатно растеретити саобраћај.

Ћорић је приликом посјете Јахорини, у друштву представника "Путева РС", ОЦ "Јахорина" и "Романијапутева" обишао и локацију на којој ће се градити пасарела за прелазак скијаше са стазе "Прача" ка стази "Огорјелица", како се не би ометало функционисање саобраћаја.

Имали су прилику министар и сарадници из путарских предузећа да се упознају и са садашњим стањем саобраћајница на Јахорини и увјере се да ће на овој планини у наредном периоду бити потребно много више радова на путној инфраструктури.

Дионица саобраћајнице на Јахорини од хотела "Небојша" до "осмица" на улазу на планину, коју су прошле године у дужини до 2.250 метара "рехабилитовали" Путеви Републике Српске и извођач радова "Приједорпутеви", већ је спремна за санацију.

 

Иако се ради о саобраћајници која није стара ни годину дана, на истој су се на неколико мјеста код хотела "Термаг" и "Вучко" већ појавиле рупе на цести, иако је "рехабилитација" те дионице грађане Републике Српске коштала 2,2 милиона КМ.

Слика


Министар Ћорић је рекао новинарима да је свједок лошег стања путне инфраструктуре на Јахорини, те да она представља лошу слику планине.

- Упознати смо са свим проблемима овдје и кренули смо са активностима, у току су радови на кружној обилазници, а убрзо ће кренути и радови на рехабилитацији пута Пале - Јахорина. Имамо овдје и инвестицију изградње пасареле, која је неопходна за функционисање ски центра - рекао је Ћорић.

Он је истакао да ће у наредном периоду сигурно размишљати о другим инфраструктурним пројектима који су потребни Јахорини, како би она, према његовим ријечима, у пуном капацитету могла пружити све додатне садржаје које очекују гости планине.

Предсједник Надзорног одбора ОЦ "Јахорина" Недељко Елек рекао је да су за вријеме пандемије вируса корона уз помоћ Владе Републике Српске инвестирали 99 милиона КМ у скијашку инфраструктуру.

- Уколико успијемо реализовати све планиране инвестиције, попут изградње гондоле, два шестосједа, два ски лифта, новог система осњежавања, ски стаза и освјетљења стазе "Новак Ђоковић" и инфраструктурне радове планиране за ову годину, ријешили смо све проблеме са којима се ова планина суочава - каже Елек.

Елек додаје да све то много зависи и од путне инфраструктуре, те додаје да је ова година преломна када ће руководство ОЦ "Јахорина" поставити не европски, како каже, него свјетски рекорд.

Слика


Директор ОЦ "Јахорина" Дејан Љевнаић истакао је задовољство данашњим састанком са министром саобраћаја и веза Недељком Ћорићем, као и технички директором "Путева РС" Слободаном Шиљеговићем.

- Обилазница и пасарела су два врло важна пројекта за нас и скијаше. Изградња пасареле подразумијева олакшано и безбједније спајање и прелазак скијаша са стазе "Прача" на дио скијалишта "Огорјелица", али и изградња саобраћајнице која ће представљати кружну руту до "осмица" - каже Љевнаић.

Љевнаић истиче да ће се тиме постићи растерећење планине по питању саобраћаја, те омогућити лакше функционисање и мања могућност за стварање саобраћајних гужви приликом доласка и одласка са планине.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Тренутно стање појединих саобраћајница на Јахорини/Фото: Катера

- Пут је један од важнијих фактора за задовољство посјетилаца и лакше функцонисање наших гостију. Већина замјерки у претходном периоду се односила на путну инфраструктуру и недостатак шетачке зоне, односно тротоара за пјешаке - рекао је Љевнаић.

Додао је да је циљ данашњег састанка на Јахорини био дефинисање наредних корака у сарадњи ОЦ "Јахорина" са Министарством саобраћаја и веза, као и предузећа надлежних за одржавање саобраћајница на планини, како би се ријешили тренутни проблеми и како би Јахорина у будућности била још пожељнија на листи туристичких дестинација гостију из свих крајева свијета.

Коментари 0
Повезане вијести
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини
За воланом без појаса и то уз телефон За воланом без појаса и то уз телефон
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 29m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 24m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 12m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 18m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    20h 46m
    0