Ćorić: Svjedoci smo lošeg stanja saobraćajne infrastrukture na Jahorini

17.05.2021. 19:14
0
IZVOR: Katera

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić najavio je danas na Jahorini završetak izgradnje dionice puta ispod hotela "Vučko" od "osmica", na ulazu na planinu, koja će tokom zimske sezone znatno rasteretiti saobraćaj.

Ćorić je prilikom posjete Jahorini, u društvu predstavnika "Puteva RS", OC "Jahorina" i "Romanijaputeva" obišao i lokaciju na kojoj će se graditi pasarela za prelazak skijaše sa staze "Prača" ka stazi "Ogorjelica", kako se ne bi ometalo funkcionisanje saobraćaja.

Imali su priliku ministar i saradnici iz putarskih preduzeća da se upoznaju i sa sadašnjim stanjem saobraćajnica na Jahorini i uvjere se da će na ovoj planini u narednom periodu biti potrebno mnogo više radova na putnoj infrastrukturi.

Dionica saobraćajnice na Jahorini od hotela "Nebojša" do "osmica" na ulazu na planinu, koju su prošle godine u dužini do 2.250 metara "rehabilitovali" Putevi Republike Srpske i izvođač radova "Prijedorputevi", već je spremna za sanaciju.

 

Iako se radi o saobraćajnici koja nije stara ni godinu dana, na istoj su se na nekoliko mjesta kod hotela "Termag" i "Vučko" već pojavile rupe na cesti, iako je "rehabilitacija" te dionice građane Republike Srpske koštala 2,2 miliona KM.

Slika


Ministar Ćorić je rekao novinarima da je svjedok lošeg stanja putne infrastrukture na Jahorini, te da ona predstavlja lošu sliku planine.

- Upoznati smo sa svim problemima ovdje i krenuli smo sa aktivnostima, u toku su radovi na kružnoj obilaznici, a ubrzo će krenuti i radovi na rehabilitaciji puta Pale - Jahorina. Imamo ovdje i investiciju izgradnje pasarele, koja je neophodna za funkcionisanje ski centra - rekao je Ćorić.

On je istakao da će u narednom periodu sigurno razmišljati o drugim infrastrukturnim projektima koji su potrebni Jahorini, kako bi ona, prema njegovim riječima, u punom kapacitetu mogla pružiti sve dodatne sadržaje koje očekuju gosti planine.

Predsjednik Nadzornog odbora OC "Jahorina" Nedeljko Elek rekao je da su za vrijeme pandemije virusa korona uz pomoć Vlade Republike Srpske investirali 99 miliona KM u skijašku infrastrukturu.

- Ukoliko uspijemo realizovati sve planirane investicije, poput izgradnje gondole, dva šestosjeda, dva ski lifta, novog sistema osnježavanja, ski staza i osvjetljenja staze "Novak Đoković" i infrastrukturne radove planirane za ovu godinu, riješili smo sve probleme sa kojima se ova planina suočava - kaže Elek.

Elek dodaje da sve to mnogo zavisi i od putne infrastrukture, te dodaje da je ova godina prelomna kada će rukovodstvo OC "Jahorina" postaviti ne evropski, kako kaže, nego svjetski rekord.

Slika


Direktor OC "Jahorina" Dejan Ljevnaić istakao je zadovoljstvo današnjim sastankom sa ministrom saobraćaja i veza Nedeljkom Ćorićem, kao i tehnički direktorom "Puteva RS" Slobodanom Šiljegovićem.

- Obilaznica i pasarela su dva vrlo važna projekta za nas i skijaše. Izgradnja pasarele podrazumijeva olakšano i bezbjednije spajanje i prelazak skijaša sa staze "Prača" na dio skijališta "Ogorjelica", ali i izgradnja saobraćajnice koja će predstavljati kružnu rutu do "osmica" - kaže Ljevnaić.

Ljevnaić ističe da će se time postići rasterećenje planine po pitanju saobraćaja, te omogućiti lakše funkcionisanje i manja mogućnost za stvaranje saobraćajnih gužvi prilikom dolaska i odlaska sa planine.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Trenutno stanje pojedinih saobraćajnica na Jahorini/Foto: Katera

- Put je jedan od važnijih faktora za zadovoljstvo posjetilaca i lakše funkconisanje naših gostiju. Većina zamjerki u prethodnom periodu se odnosila na putnu infrastrukturu i nedostatak šetačke zone, odnosno trotoara za pješake - rekao je Ljevnaić.

Dodao je da je cilj današnjeg sastanka na Jahorini bio definisanje narednih koraka u saradnji OC "Jahorina" sa Ministarstvom saobraćaja i veza, kao i preduzeća nadležnih za održavanje saobraćajnica na planini, kako bi se riješili trenutni problemi i kako bi Jahorina u budućnosti bila još poželjnija na listi turističkih destinacija gostiju iz svih krajeva svijeta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Proljećno zelenilo na Jahorini prekrio aprilski snijeg Proljećno zelenilo na Jahorini prekrio aprilski snijeg
Počinju "Susreti srpskih zemalja" na Jahorini Počinju "Susreti srpskih zemalja" na Jahorini
Za volanom bez pojasa i to uz telefon Za volanom bez pojasa i to uz telefon
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 7m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    21h 40m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    18h 6m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    20h 19m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    10h 48m
    3