Црква Светог Јосипа ослонац друштвеног живота католика у Палама

23.12.2020. 20:07
0
ИЗВОР: Катера

Римокатоличка црква Светог Јосипа Радника, изграђена на обали Паљанске Миљацке у старој чаршији, више од једног вијека чини ослонац друштвеног живота католика у Палама. Од 2004. године налази се на листи националних споменика Босне и Херцеговине.

Црква је, према ријечима велечасног Фабијана Станушића, жупника ове цркве, за портал Катера, подигнута за потребе радника који су радили у дрвној индустрији на територији општине Пале у том периоду.

Слика

Унутрашњост цркве Светог Јосипа Радника

Станушић истиче да данас у Палама живи 118 вјерника католичке вјероисповијести, који су углавном старије породице и чланови породица из мјешовитих бракова. Поред тога, недјељне мисе током празника и Дана цркве, посјећују и вјерници из Сарајева и околних мјеста.

- Ова црква је грађена у тиролском стилу и у потпуности је изграђена од дрвета, односно балвана. Занимљивост из тог периода је та што су ти радници углавном били странци, који су се досељавали из Њемачке, Аустрије, Чешке, Словеније, Италије и других, што се види и по презименима на нашем гробљу – каже Станушић.

Он истиче да, невезано за то што је тада била Аустроугарска монархија, људи који су досељавали у паљански крај су тада видјели овдје перспективу, остајали су на овим просторима, заснивали породице и умирали.

- Данас, стотитину година касније, ми се одавде селимо тражећи неко друго мјесто, јер мислимо да ће нам на другом мјесту бити боље. Ја опет кажем, ваљда ће се „коло опет окренути“, јер сигурно да ови крајеви овдје имају нешто више осим чистог ваздуха за тијело, али и вјероватно и за душу – каже Станушић.

Слика

Црква Светог Јосипа Радника

Велечасни Станушић истиче да према посљедњем попису становништва у БиХ из 2013. године, у општини Пале је пријављено или се као католици и Хрвати изјаснило 118 вјерника.

Католички вјерници из Пала предстојећи Божић дочекују традиционалним окупљањем на недјељној литургији и прославом у кругу својих породица, након мисе.

- Жупа је у Палама формално-правно успостављена 1928. године и од тада имамо књиге умрлих и вјенчаних и од тада се води хроника. Вјерника према посљедњем попису има 118, а сваке недјеље у 11:00 сати одржавамо литургију – каже Станушић и додаје да, осим Божића, Ускрса и празника Сви Свети, у овој цркви се вјерници окупљају и 1. маја, за празник цркве, дан Светог Јосипа Радника.

Жупник паљанске цркве Светог Јосипа Радника је на ово мјесто дошао 2007. године и већ 13 година се брине о цркви и њеној имовини. Каже да финансијски цркву највише помажу вјерници – донатори из иностранства, његови лични пријатељи и организације.

Слика

Тиролски стил градње 

- Цијело здање Божијом провидношћу, вољом људи и донатора се одржава. Имамо породице из иностранства, моје личне пријатеље и организације које нам помажу за цркву, а иначе од самих вјерника, којих је мало, не можемо много очекивати – каже Станушић.

Црква Светог Јосипа Радника је јединствена, планинска црква и једина дрвена римокатоличка црква у Босни и Херцеговини. Градњом ове цркве од стране аустријских инжењера, а уз асистенцију радника пилана у Палама, Сјетлини и Прачи, временом је постала средиште католика Романије.

Грађевинске карактеристике цркве Светог Јосипа разликују ову цркву од православних цркви брвнара, као и од католичких цркви брвнара на подручју Хрватске. Поред саме цркве изграђен је жупни двор. Црква је у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату у потпуности сачувана, а ни послије рата нису забиљежени напади на овај вјерски објекат.

 

 

Припремио: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    6h 27m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 23m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 7m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    22h 19m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    18h 52m
    0