Црква Светог Николе душа Приштине

22.05.2023. 13:03
0
ИЗВОР: srna.rs

У обновљеном приштинском Храму Светог Николе у Приштини данас је прослављена градска слава - пренос моштију Светог Николе, а окупљени Срби на литургији свједоче да је Приштина српски град, поручио је игуман манастира Свети Архангели Михаило.

Игуман Михаило је поручио да је ова српска светиња након рушења и спаљивања обновљена, као што се обнавља и људски род.

- Мислило се да никада неће у њему бити живота, али, ево, иако нас је мало, сви овде данас сведочимо да је Приштина српски град, а Црква Светог Николе место где се наша браћа и сестре окупљају на литургијама славећи Господа Бога, као хришћани - рекао је игуман Михаило у обраћању пред стотињак вјерника међу којим је било тридесетак оних који су овдје рођени, али су били приморани да оду, па су сада дошли из Ниша гдје су пронашли ново уточиште.

Игуман Михаило је навео да је Свети Никола заштитник свих оних који путују по земљи и небу, у мјери у којој му се моле.

- Важно је да иако имамо искушење, да имамо повјерења у Господа и Светог Николу - навео је игуман и честитао славу окупљеним грађанима Приштине.

Самоорганизовано из Ниша је допутовало тридесетак вјерника рођених у Приштини у чије је име Славко Стевановић рекао за Срну да је Црква Светог Николе била и јесте душа сваког становника Приштине.

- Нема оног коме и срце и душа нису у Приштини, који не сања и живи за то да се једног дана, ако Бог да, врати у свој родни град - рекао је Стевановић, позивајући младе из Приштине да дођу бар када се слави празник преноса моштију Светог Николе.

Александар Чолић је у име расељених из Приштине за Срну рекао да вјерује да све док се у цркви Светог Николе слави истоимена слава, Приштина ће бити и остати српски град.

- Не смемо дозволити да они који су палили, рушили и девастирали нашу светињу остваре свој сан да Приштина остане без Срба и зато позивам све расељене из Приштине да се врате и покажу да су хришћани и одани својој православној вери - поручио је Чолић.

Током мартовског погрома 2004. године Црква Светог Николе у Приштини је претрпјела велика општећења. Стари иконостас у дуборезу, непроценљиве вредности, кога су израдили дебарски мајстори тада је поптуно изгорио у пожару који су албански екстремисти подметнули у цркви. Храм је касније обновљен.

Прославу градске славе Приштине обезбјеђивао је већи број припадника Косовске полицијске службе.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима
Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 40m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    12h 54m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 44m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    13h 59m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 42m
    0