Crkva Svetog Nikole duša Prištine

22.05.2023. 13:03
0
IZVOR: srna.rs

U obnovljenom prištinskom Hramu Svetog Nikole u Prištini danas je proslavljena gradska slava - prenos moštiju Svetog Nikole, a okupljeni Srbi na liturgiji svjedoče da je Priština srpski grad, poručio je iguman manastira Sveti Arhangeli Mihailo.

Iguman Mihailo je poručio da je ova srpska svetinja nakon rušenja i spaljivanja obnovljena, kao što se obnavlja i ljudski rod.

- Mislilo se da nikada neće u njemu biti života, ali, evo, iako nas je malo, svi ovde danas svedočimo da je Priština srpski grad, a Crkva Svetog Nikole mesto gde se naša braća i sestre okupljaju na liturgijama slaveći Gospoda Boga, kao hrišćani - rekao je iguman Mihailo u obraćanju pred stotinjak vjernika među kojim je bilo tridesetak onih koji su ovdje rođeni, ali su bili primorani da odu, pa su sada došli iz Niša gdje su pronašli novo utočište.

Iguman Mihailo je naveo da je Sveti Nikola zaštitnik svih onih koji putuju po zemlji i nebu, u mjeri u kojoj mu se mole.

- Važno je da iako imamo iskušenje, da imamo povjerenja u Gospoda i Svetog Nikolu - naveo je iguman i čestitao slavu okupljenim građanima Prištine.

Samoorganizovano iz Niša je doputovalo tridesetak vjernika rođenih u Prištini u čije je ime Slavko Stevanović rekao za Srnu da je Crkva Svetog Nikole bila i jeste duša svakog stanovnika Prištine.

- Nema onog kome i srce i duša nisu u Prištini, koji ne sanja i živi za to da se jednog dana, ako Bog da, vrati u svoj rodni grad - rekao je Stevanović, pozivajući mlade iz Prištine da dođu bar kada se slavi praznik prenosa moštiju Svetog Nikole.

Aleksandar Čolić je u ime raseljenih iz Prištine za Srnu rekao da vjeruje da sve dok se u crkvi Svetog Nikole slavi istoimena slava, Priština će biti i ostati srpski grad.

- Ne smemo dozvoliti da oni koji su palili, rušili i devastirali našu svetinju ostvare svoj san da Priština ostane bez Srba i zato pozivam sve raseljene iz Prištine da se vrate i pokažu da su hrišćani i odani svojoj pravoslavnoj veri - poručio je Čolić.

Tokom martovskog pogroma 2004. godine Crkva Svetog Nikole u Prištini je pretrpjela velika opštećenja. Stari ikonostas u duborezu, neprocenljive vrednosti, koga su izradili debarski majstori tada je poptuno izgorio u požaru koji su albanski ekstremisti podmetnuli u crkvi. Hram je kasnije obnovljen.

Proslavu gradske slave Prištine obezbjeđivao je veći broj pripadnika Kosovske policijske službe.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Priština organizuje referendum, Srbi najavili bojkot Priština organizuje referendum, Srbi najavili bojkot
Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    2h 59m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    15h 36m
    2
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    19h 24m
    0
  • Krađa u Palama
    1h 17m
    0
  • Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
    19h 8m
    0