Црна Гора: Плаже празне, пазари седмоструко мањи него прошле године

08.07.2020. 08:48
0
ИЗВОР: srpskainfo

Угоститељски објекти у Петровцу су празни, а на плажама гостију има само викендом. Према ријечима угоститеља Илије Арменка, оптимизма скоро и да нема, а како ће се све ово завршити нико не зна.

Како додаје, пазари су седам и по пута мањи у односу на исти период лани, "пише Дан".

Арменко истиче да је за викенд на плажама највише било Подгоричана и посјетилаца са сјевера, док радним данима нема никога и додаје да је ово најгора сезона досад.

- Причамо сви о хотелима, а туризам нису само хотели. Ту је огроман приватни смјештај, који ће ове године такође доживјети катастрофу. Једноставно не можемо рачунати на било какву сезону. Има нешто посла викендом, али домаћи гости не могу надокнадити оно што губимо од туриста из окружења. Не могу да вјерујем да ових дана читамо изјаве неких туристичких стручњака, који кажу да ће сезоне бити 20 до 25 одсто. Ја на те приче одговарам хоће, али у минусу. Неки угоститељи, па и ја, већ су обезбиједили робу, ангажовали персонал… Управо сам због тога у минусу 15.000 евра, а нисам још ни извадио све папире, јер Општина не функционише - каже он, наглашавајући да нико не треба да се заварава да ће нешто бити од сезоне.

Према његовим ријечима, једино рјешење је да држава дозволи да се ради како је то сада, да сачека са ангажовањем контролних механизама, инспекције и слично, јер је то једини начин да дођу до нуле.

- Ми не тражимо да радимо џабе. Многи који су отворили локале кажу да ће да затворе. Могу да раде само они који су у својој кући, остали који су под закупом тешко да могу издржати под оваквим условима све обавезе које их евентуално очекују. Ми нећемо нигдје побјећи, али би нам много значило да нам се те неке обавезе, које нису мале, пролонгирају за касније. Нама треба помоћ само у том смислу - каже Арменко.

 

Истиче да се у Петровцу ствара привидина слика како има гостију захваљујући попуњености хотела.

-Лако је формирати цијену у хотелима уз које стоји држава. Има гостију у неким хотелима, опет у данима викенда и исти гости, Подгоричани, јефтиније им је да дођу него да се хране код куће. Треба сачекати крај сезоне, каква год буде и ако је и буде, јер свједоци смо да се прича о затварању Подгорице, Београда, а Грчка враће туристе из Србије. Дошло је 50 Украјинаца, и ствара се слика као да је дошла цијела Украјина. Не знам коме то користи - каже он, додајући да је најбољу слику о овој сезони дао предсједник Хрватске Зоран Милановић приликом посјете Црној Гори, рекавши “да се Црна Гора и Хрватска не заваравају да ће један евро зарадити од туризма ове године”.

Закупац плаже у Буљарици Васо Вучићевић каже да, што се тиче купалишта за ову годину, до сада није приходовао ниједан евро. Истиче да је сезона слаба и да нема гостију.

- Нисам могао да наплатим, јер људи и немају пара. Нећу имати ни за трошкове закупа. Представници Морског добра, Минстарства туризма и закупци, што хитније би требало да се нађу и покушају да дођу до рјешења како да изађемо из ових проблема. Нисмо само ми у проблему, већ и трговци, власници дисконта пића, радници Морског добра, и многи други. Досад нисмо имали ниједан квалитетан састанак, да укрстимо аргументе и да се нађе заједничко рјешење како изађи из ове кризе ако је уопште могуће. Тренутно на купалиштима радним данима нема никог, само викедном људи из Црне Горе, а увелико ради само сива економија - каже он.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    23h 38m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    13h 58m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    3h 11m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    3h 5m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    18h 2m
    0