Црна Гора: Усвојене измјене Закона о предсједнику

02.11.2022. 10:29
0
ИЗВОР: Танјуг

Посланици црногорског парламента усвојили су нешто послије поноћи измјене Закона о предсjеднику Црне Горе, које је предложио Демократски фронт.

За је гласао 41 посланик, против један, док посланици Демократске партије социјалиста (ДПС) нису били у пленарној сали током гласања.

Измјене Закона о предсједнику усвојене су након вишечасовне бурне расправе и међусобних оптужби посланика "старе парламентарне већине" и ДПС и њених коалиционих партнера, који су тврдили да је усвајање ових измјена "уставни пуч", док је предлагач измјена истицао да је ријеч о документу који актуелног предсједника Мила Ђукановића треба да врати у "уставни оквир".

Измијењени Закон омогућава да лидер Демоса Миодраг Лекић, кога су предложиле странке побједнице августовских избора 2020., буде мандар за формирање нове црногорске владе, што је Ђукановић игнорисао и предложио скраћење мандата Скупштини.

Према ноћас усвојеном Закону предсједник Црне Горе је дужан да предложи мандатара у року од 30 дана од изгласавања неповјерења влади у Скупштини. Исто је дужан да уради и уколико влада не добије повјерење у Скупштини, ако предсједник владе поднесе оставку или му престане мандат из било ког разлога у складу са законом.

Према усвојеном Закону, предсједник је дужан да предложи новог мандатара у року од седам дана, у оквиру рока од 90 дана од именовања првог мандатара, за случај да је мандат враћен једном или више пута.

Предсједник је, између осталог, дужан и да за мандатара предложи кандидата који има подршку већине од укупног броја посланика Скупштине, након што он прихвати кандидатуру.

Уколико скупштинска већина није постигнута у корист једног кандидата, предсједник може предложити кандидата са доминантном скупштинском подршком, али након поновних консултација.

Предвиђено је и да сједница Скупштине са предлогом одлуке предсједника буде заказана по хитном поступку и одржи у року од пет дана од дана достављања приједлога Скупштини.

Ако Скупштина не усвоји предлог одлуке предсједника да себи скрати мандат, поступак предлагања мандатара се понавља.

Посланик Демократског фронта Предраг Булатовић је у образложењу приједлога измјена Закона о предсједнику истакао да он рјешава кризу и пат позицију у којој се Црна Гора налази већ дуже вријеме.

Истакао је да је јавни интерес државе да има владу и да до избора дође на уставом прописани начин, а не ситним калкулацијама.

Формирањем владе, казао је, биће ријешено и правно политичко лудило у којем се Црна Гора налази.

Коментари 0
Повезане вијести
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Пријеподне на изборе у Хрватској већ изашла четвртина гласача Пријеподне на изборе у Хрватској већ изашла четвртина гласача
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 3m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    22h 36m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    22h 17m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    9h 17m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    7h 7m
    0