Crna Gora: Usvojene izmjene Zakona o predsjedniku

02.11.2022. 10:29
0
IZVOR: Tanjug

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su nešto poslije ponoći izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, koje je predložio Demokratski front.

Za je glasao 41 poslanik, protiv jedan, dok poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) nisu bili u plenarnoj sali tokom glasanja.

Izmjene Zakona o predsjedniku usvojene su nakon višečasovne burne rasprave i međusobnih optužbi poslanika "stare parlamentarne većine" i DPS i njenih koalicionih partnera, koji su tvrdili da je usvajanje ovih izmjena "ustavni puč", dok je predlagač izmjena isticao da je riječ o dokumentu koji aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića treba da vrati u "ustavni okvir".

Izmijenjeni Zakon omogućava da lider Demosa Miodrag Lekić, koga su predložile stranke pobjednice avgustovskih izbora 2020., bude mandar za formiranje nove crnogorske vlade, što je Đukanović ignorisao i predložio skraćenje mandata Skupštini.

Prema noćas usvojenom Zakonu predsjednik Crne Gore je dužan da predloži mandatara u roku od 30 dana od izglasavanja nepovjerenja vladi u Skupštini. Isto je dužan da uradi i ukoliko vlada ne dobije povjerenje u Skupštini, ako predsjednik vlade podnese ostavku ili mu prestane mandat iz bilo kog razloga u skladu sa zakonom.

Prema usvojenom Zakonu, predsjednik je dužan da predloži novog mandatara u roku od sedam dana, u okviru roka od 90 dana od imenovanja prvog mandatara, za slučaj da je mandat vraćen jednom ili više puta.

Predsjednik je, između ostalog, dužan i da za mandatara predloži kandidata koji ima podršku većine od ukupnog broja poslanika Skupštine, nakon što on prihvati kandidaturu.

Ukoliko skupštinska većina nije postignuta u korist jednog kandidata, predsjednik može predložiti kandidata sa dominantnom skupštinskom podrškom, ali nakon ponovnih konsultacija.

Predviđeno je i da sjednica Skupštine sa predlogom odluke predsjednika bude zakazana po hitnom postupku i održi u roku od pet dana od dana dostavljanja prijedloga Skupštini.

Ako Skupština ne usvoji predlog odluke predsjednika da sebi skrati mandat, postupak predlaganja mandatara se ponavlja.

Poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović je u obrazloženju prijedloga izmjena Zakona o predsjedniku istakao da on rješava krizu i pat poziciju u kojoj se Crna Gora nalazi već duže vrijeme.

Istakao je da je javni interes države da ima vladu i da do izbora dođe na ustavom propisani način, a ne sitnim kalkulacijama.

Formiranjem vlade, kazao je, biće riješeno i pravno političko ludilo u kojem se Crna Gora nalazi.

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO
Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    17h 52m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 36m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    11h 21m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    8h 20m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    8h 26m
    0