Црногорска министарка најавила: У школе се враћају Његош, Максимовић, Селимовић

29.03.2021. 17:16
0
ИЗВОР: СРНА

Министар просвјете, науке, културе и спорта Црне Горе Весна Братић рекла је да ресорно министарство планира да мијења наставни програм, истичући да аутори, који су у вријеме власти ДПС-а уклоњени из уџбеника, спадају у сам врх јужнословенске књижевности.

Одговарајући на питања посланика у Скупштини Црне Горе, Братићева је поручила да студенти факултета за црногорски језик и књижевност не треба да се плаше да ће њихово студирање бити прекинуто.

Посланик Демократског фронта Дејан Ђуровић питао је докле се стигло са измјеном наставног плана за основне и средње образовање којом би се вратили у обавезну литературу Десанка Максимовић, Меша Селимовић, Алекса Шантић, Петар Други Петровић Његош, писци који су били уклоњени.

Он је рекао да је познато да је након 2011. године "програм наставе прилагођен једном идеолошком пројекту који спроводи Демократска партија социјалиста".

- Програми за књижевност показују шта је урадила антисрпска кампања у протеклих 15 година - рекао је Ђуровић.

Одговарајући на питање, Братићева је навела да уклоњени аутори спадају у сам врх јужнословенске књижевности и додала да у Министарству намјеравају да мијењају наставни програм.

- Да, намјеравамо и мијењаћемо наставни програм. Разлози због којих су уклоњени из лектире су више него јасни -  додала је Братићева.

Она је навела да се у основној школи читају дјела Десанке Максимовић у петом и осмом разреду, Алексе Шантића у осмом и деветом разреду.

- Одломак из дјела Меше Селимовића `Дервиш и смрт` чита се у осмом разреду, Петар Други Петровић Његош се чита у седмом и осмом разреду -  истакла је Братићева.

Она је додала да, када је ријеч о средњим школама, Његоша ученици изучавају у другом и у четвртом разреду

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 11m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    19h 35m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    15h 4m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    6h 41m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    6h 22m
    0