Црвени крст Републике Српске: Усвајање Нацрта закона о положају и овлаштењима - најљепша честитка

17.05.2024. 14:47
0
ИЗВОР: srna.rs

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Рајко Лазић захвалио је Влади Српске на доношењу Нацрт закона о положају и овлаштењима Црвеног крста чији је циљ усклађивање предметне материје са правним системом Српске.

Лазић је захвалио премијеру Српске Радовану Вишковићу и министру здравља и социјалне заштите Алену Шеранићу на континуираној подршци и великом труду да Нацрт закона стигне на дневни ред сједнице Владе, те свим министрима који су га изгласали.

- Овај документ наћи ће се 22. маја на сједници Народне скупштине Републике Српске, а Приједлог закона о положају и овлашћењима Црвеног крста Српске на октобарској сједници, гдје очекујемо позитиван резултат и коначно његово усвајање - рекао је Лазић.

Он је истакао да је ово крупан корак за Црвени крст којем ће овим законским рјешењем бити отворена многа врата и дата рјешења на бројне препреке, саопштено је из ове хуманитарне организације.

- Основни разлог за доношење овог закона је потреба систематичног обједињавања два постојећа закона којим се уређује област и дјеловање Црвеног крста Републике Српске с циљем усклађивања предметне материје са правним системом Српске - наводи се у саопштењу.

Разлог за доношење овог закона јесте и намјера да се истакне значај позиције Црвеног крста који, осим јавних овлашћења пренесених од Српске, има и међународна овлашћења као дио Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца на основу женевских конвенција, допунских протокола и Међународног акта о грађанским и политичким правима.

Коментари 0
Повезане вијести
Црвени крст Републике Српске слави 32 године постојања и успјешног рада Црвени крст Републике Српске слави 32 године постојања и успјешног рада
Дарујте крв, будите дио породице хуманости! Дарујте крв, будите дио породице хуманости!
Добровољни даваоци крви - најбројнија породица хуманости Добровољни даваоци крви - најбројнија породица хуманости
Најчитаније
 • Годишњица смрти Мике Антића - "Ако ти јаве: умро сам, не веруј то не умем“
  9h 27m
  0
 • Хан Пијесак: Прва тракторијада окупила око 20 учесника (ВИДЕО)
  5h 56m
  0
 • Требињци уловили сома на Билећком језеру, дужине скоро два метра
  22h 20m
  2
 • У саобраћајној несрећи у Невесињу погинула осамнаестогодишња дјевојка
  7h 58m
  0
 • Кафе “Пинки” побједник турнира “Коран 2024”
  10h 10m
  0