Crveni krst Republike Srpske: Usvajanje Nacrta zakona o položaju i ovlaštenjima - najljepša čestitka

17.05.2024. 14:47
0
IZVOR: srna.rs

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić zahvalio je Vladi Srpske na donošenju Nacrt zakona o položaju i ovlaštenjima Crvenog krsta čiji je cilj usklađivanje predmetne materije sa pravnim sistemom Srpske.

Lazić je zahvalio premijeru Srpske Radovanu Viškoviću i ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću na kontinuiranoj podršci i velikom trudu da Nacrt zakona stigne na dnevni red sjednice Vlade, te svim ministrima koji su ga izglasali.

- Ovaj dokument naći će se 22. maja na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, a Prijedlog zakona o položaju i ovlašćenjima Crvenog krsta Srpske na oktobarskoj sjednici, gdje očekujemo pozitivan rezultat i konačno njegovo usvajanje - rekao je Lazić.

On je istakao da je ovo krupan korak za Crveni krst kojem će ovim zakonskim rješenjem biti otvorena mnoga vrata i data rješenja na brojne prepreke, saopšteno je iz ove humanitarne organizacije.

- Osnovni razlog za donošenje ovog zakona je potreba sistematičnog objedinjavanja dva postojeća zakona kojim se uređuje oblast i djelovanje Crvenog krsta Republike Srpske s ciljem usklađivanja predmetne materije sa pravnim sistemom Srpske - navodi se u saopštenju.

Razlog za donošenje ovog zakona jeste i namjera da se istakne značaj pozicije Crvenog krsta koji, osim javnih ovlašćenja prenesenih od Srpske, ima i međunarodna ovlašćenja kao dio Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca na osnovu ženevskih konvencija, dopunskih protokola i Međunarodnog akta o građanskim i političkim pravima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Akcija dobrovoljnog davanja krvi 3. jula u Istočnom Novom Sarajevu Akcija dobrovoljnog davanja krvi 3. jula u Istočnom Novom Sarajevu
Crveni krst Republike Srpske slavi 32 godine postojanja i uspješnog rada Crveni krst Republike Srpske slavi 32 godine postojanja i uspješnog rada
Darujte krv, budite dio porodice humanosti! Darujte krv, budite dio porodice humanosti!
Najčitanije
 • Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO)
  19h 28m
  1
 • Sokolac: Od danas redukcija vode
  18h 10m
  5
 • Opštinski odbor SDS Istočno Novo Sarajevo proslavio krsnu slavu (FOTO)
  18h 23m
  0
 • Haos na Zrću: Turisti pretrpjeli teške povrede
  16h 10m
  0
 • Leci sa porukom „Ne u NATO“ na više lokacija u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
  23h 40m
  3