Црвено свјетло поскупљењу обуке за возаче

22.09.2023. 10:30
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Надлежне институције у Републици Српској неће дати зелено свјетло новом цјеновнику за полагање возачког испита који је креирало и предложило Министарство комуникација и транспорта БиХ јер би, уколико би документ био усвојен, обука за возаче дупло поскупјела.

Према Преднацрту одлуке о јединственим минималним прорачунским елементима вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возача моторних возила, о чему је “Глас Српске” већ писао, кандидати би час обуке за Б категорију умјесто садашњих 15 КМ плаћали 23,38 КМ без ПДВ-а. Према истом документу, предложене минималне цијене наставног часа за А категорију износе 28,06 марака, за Ц 46,76 КМ, док би час за Д категорију коштао 70,14 КМ.

У Министарству комуникација БиХ раније су за “Глас” истакли да је Преднацрт одлуке још у фази радног материјала, те да износ цијена које ће у коначници бити предложене тек треба да буде утврђен уз консултације са свим релевантним учесницима процеса. Нагласили су да су документ доставили на мишљење надлежним министарствима образовања, након чега ће бити спроведене јавне консултације.

У Заводу за образовање одраслих Републике Српске, односно Министарству просвјете и културе Српске, којима је документ достављен на мишљење, истичу да нису сагласни са достављеним приједлогом о јединственим минималним буџетским елементима вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања за возаче моторних возила.

- Евидентно је да су предложене цијене за оспособљавање возача, у односу на садашње, неоправдано високе те да погодују искључиво интересима ауто-школа. У другим областима образовања нису прописане цијене и пружаоци тих услуга формирају самостално цјеновнике на слободном тржишту - рекли су у ресорном министарству.

Додају да Савјет министара БиХ приликом доношења одлуке може регулисати искључиво минималне буџетске елементе вриједности наставног часа, без изражавања њихове вриједности.

- Ауто-школе формирају цијене на основу предвиђених елемената у зависности од сваког конкретног случаја као што су трошкови рада који нису исти за све запослене, трошкови рада возила који зависе од карактеристика аутомобила и заједнички трошкови који се знатно разликују у свакој јединици локалне самоуправе - додали су у Заводу.  

Са поскупљењем обуке у Српској нису сагласни ни власници превозничких компанија јер би, како сами кажу, такав потез додатно продубио проблем недостатка професионалних возача на тржишту рада, а који спадају у ред дефицитарних занимања већ неколико година.  Предложеном цјеновнику противе се и поједини власници ауто-школа у Српској наводећи да обука за возачки испит за Б категорију сада у просјеку кошта између 550 и 650 марака, а уколико спорни документ буде усвојен, коштаће око 1.100. 

Коначну одлуку о јединственим минималним буџетским елементима вриједности наставног часа за оспособљавање возача треба да донесе Савјет министара БиХ, а на приједлог Министарства комуникација и транспорта БиХ, усаглашен са органом надлежним за образовање.

Нелојална конкуренција

У Министарству комуникација и транспорта БиХ раније су рекли за “Глас” да је циљ доношења одлуке о минималним цијенама елиминисање нелојалне конкуренције и неприродно ниске цијене оспособљавања код појединих ауто-школа, а која иде на уштрб квалитета процеса обучавања.

- Ступањем на снагу ове одлуке ауто-школе би и даље слободно формирале цијене оспособљавања, али би приликом утврђивања цјеновника биле у обавези да се придржавају минималних прописаних износа - рекли су у министарству.

Пише: Анита Јанковић Речевић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mladen 22.09.2023. 16:32
    Auto skola mafija- pored tzv farmako mafije, ‘politicke mafije’ , ‘ pravne i koje jos ne imamo i ‘auto skola mafije’.
    Pa na osnovu cega da im povisite cjenovnik- da bi umjesto golfova 7 i 8 obucavali na teslama??
    Malo macku i volovska glava.
    A kvalitet obuke NULA.
    Nauce kandidata da vozi po par ulica i ruta i pocasti nekoga iz komisije tj nadzi vezu.
    Niti vode u grad da nauce gradsku voznju, auto put ne spominju, parking ocajan pa svako moze voziti po seoskom putu- ali , avaj nasi su instruktori tj vlasnici auto skola gazde, a gdje ces tek reci da su clanovi komisije alamunje teske !
    REVIZIJA a ne poskupljenje.
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    2h 50m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    22h 59m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 34m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 47m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    14h 1m
    0