Да ли магнезијум помаже код болова у кољену?

15.08.2024. 18:31
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Препоручени дневни унос магнезијума за здраву одраслу жену је 350 милиграма, а за одраслог мушкарца, труднице и дојиље 450 милиграма.

Магнезијум је необично важан минерал за многе органске системе, а најчешће се узима за одржање чврстине костију и против болова и грчева у мишићима ногу.

 Препарати са магнезијумом постоје у различитим облицима (таблете, шумеће таблете, грануле, сируп). Свеједно је у којем се облику узима, али важно је да препарат садржи одговарајући активни хемијски облик и да се узима у одговарајућој дози (ресорпција је најбоља када се магнезијум узима у облику органских соли као што су нпр. магнезијумов цитрат, магнезијумов аспартат и магнезијумов фумарат).

Препоручени дневни унос магнезијума за здраву одраслу жену је 350 милиграма, а за одраслог мушкарца, труднице и дојиље 450 милиграма, пише Živim.hr.

За проблем болних кољена без рецепта се могу набавити масти или гелови који садрже неки од такозваних НСАР (нестероидних противупалних љековива), као на примјер диклофенак гел и спреј, пироксикам крема, ибупрофен гел и спреј, ибупрофен + левоментол гел.

Гелове, креме или масти потребно је утрљати на болно мјесто, а оне у облику спреја само распршити. Ови препарати ублажавају упалу и бол, а због локалног дјеловања нема нуспојава и интеракција с другим лијековима (што је могуће када се узимају орално), преносе Vijesti.me.

Коментари 0
Повезане вијести
Лијек за дјецу лептире стигао у Србију, двоје данас започиње лијечење Лијек за дјецу лептире стигао у Србију, двоје данас започиње лијечење
Да ли је слана вода лијек против главобоље? Да ли је слана вода лијек против главобоље?
Путин: Ускоро вакцина против рака Путин: Ускоро вакцина против рака
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    6h 23m
    0
  • Слани мафини
    15h 44m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    17h 39m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    15h 33m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 2m
    3