Да се не заборави: Страдање српског свата на Башчаршији - Дан када је све почело

01.03.2024. 08:35
9
ИЗВОР: katera.news

У Сарајеву је, 1. марта 1992. године, убијен стари сват Никола Гардовић, којег су на Башчаршији убили криминалци предвођени Рамизом Делалићем-Ћелом, због ношења заставе Српске православне цркве на вјенчању његовог сина.

Вјенчање Милана Гардовића и Дијане Тамбур је обављено у 14.30 часова 1. марта 1992. у храму Преображења Господњег (црква на Старој станици), на Пофалићима у општини Ново Сарајево.

Вјенчање је обавио прота Воја Чаркић. Након вјенчања, сватови су се упутили у Дом свете Текле, у двориште Старе цркве на Башчаршији, гдје их је чекао заказани свадбени ручак.

Пошто је саобраћај за путничка возила у центру Сарајева једносмјеран и паралелан са трамвајским саобраћајем, сватови су пут од цркве на Пофалићима до Старе цркве прошли улицама Војводе Путника и Обалом Војводе Степе, до Вијећнице, гдје се налазио најближи паркинг, на стотињак метара од саме Старе цркве.

Сватовску колону у путничким возилима је сачињавало око стотињак сватова. Након што су паркирали путничка возила код Вијећнице, сватови су пјешице кренули ка Старој цркви. Поред сватова се зауставило бијело путничко возило марке „голф“ у коме су се налазила четири криминалца, а међу којима је био Рамиз Делалић звани Ћело.

Четири криминалца, предвођена Рамизом Делалићем, изашла су из аутомобила „голф“ и насрнула на младожењиног оца, старог свата Николу Гардовића, који је у сватовској колони обављао дужност барјактара.

Рамиз Делалић је покушао да старом свату, односно барјактару Николи Гардовићу, одузме сватовско знамење, заставу Српске православне цркве, након чега је дошло до комешања у сватовској колони.

Након тога је Рамиз Делалић, звани Ћело, отворио ватру из пиштоља, те смртно ранио младожењиног оца Николу Гардовића, док је његов саучесник ранио свештеника СПЦ Раденка Миковића (младожењиног зета). Одмах након отварања ватре, злочинци су побјегли односећи са собом заставу Српске православне цркве коју су спалили.

Никола Гардовић је преминуо од нанесених рана неколико минута касније у колима хитне помоћи.

Коментари 9
 • Generic placeholder image
  Realista 02.03.2024. 17:30
  E moj Mladene...blago tebi što nemaš nikakvih životnih iskustava sem jedne pročitane knjige i to hrvata iz Travnika koji je bio ambasador kod Hitlera
 • Generic placeholder image
  Mladen 02.03.2024. 07:30
  Ih brte realista, pogani su vlasi kad ih nesoj zajebava.
  Nego, brte realista procitaj malo Ivu Andrica, vide kakvi ste ,mozda i nesto pametno iz tebe pocne zboriti.
 • Generic placeholder image
  Tamo neko 01.03.2024. 19:46
  "Realista" mi bar znamo za sta smo ginuli a vi da ste znali da ce te biti sprcani u filzdan drzavu da li bi ste organizovali referendum I "vlasima" objavili rat po principu "njiha" je manje, sredicemo ih.E pa nece da moze.
 • Generic placeholder image
  Realista 01.03.2024. 18:27
  Kako ste sijali-odlično ste prošli
 • Generic placeholder image
  Realista 01.03.2024. 18:23
  E moj Mile...
 • Generic placeholder image
  Mile 01.03.2024. 13:44
  Da oni slave svugdje gje su Srbi postradali , a nama bi odma uveli sankcije , pu nepravdooo i Bogu si teska , slave dan kad su započeli rat
 • Generic placeholder image
  FEDER 02.03.2023. 11:58
  federacija slavi taj dan
 • Generic placeholder image
  Aaa 01.03.2023. 15:08
  Dzaba izgunu nas narod, majke ostase bez sinova, djeca bez oceva da bi oni sto si se krili u ratu danas bili velike gazde i veliki heroji i prodavali stanove muslimanima... Cujem na Vracama srpkinja prodala kucu i zemlju siptarima....a ista ta sto je prodala glumi veliku srpkinju... Svaka ti cast sto se popisa na ljude koji si izginuli za ovu zemlju...
 • Generic placeholder image
  Leo 01.03.2023. 10:49
  A sto su komentari zabraniti
Повезане вијести
У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
Малољетница осумњичена за саучесништво изашла из притвора Малољетница осумњичена за саучесништво изашла из притвора
Миљевина: Муж убио супругу, па себе Миљевина: Муж убио супругу, па себе
Најчитаније
 • Душанов законик данас пуни 675 година
  28m
  1
 • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
  14h 29m
  0
 • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
  18h 51m
  4
 • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
  19h 16m
  0
 • Лука Глигорић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
  17h 6m
  1