Да се не заборави: Страдање српског свата на Башчаршији - Дан када је све почело

01.03.2023. 08:35
3
ИЗВОР: katera.news

У Сарајеву је, 1. марта 1992. године, убијен стари сват Никола Гардовић, којег су на Башчаршији убили криминалци предвођени Рамизом Делалићем-Ћелом, због ношења заставе Српске православне цркве на вјенчању његовог сина.

Вјенчање Милана Гардовића и Дијане Тамбур је обављено у 14.30 часова 1. марта 1992. у храму Преображења Господњег (црква на Старој станици), на Пофалићима у општини Ново Сарајево.

Вјенчање је обавио прота Воја Чаркић. Након вјенчања, сватови су се упутили у Дом свете Текле, у двориште Старе цркве на Башчаршији, гдје их је чекао заказани свадбени ручак.

Пошто је саобраћај за путничка возила у центру Сарајева једносмјеран и паралелан са трамвајским саобраћајем, сватови су пут од цркве на Пофалићима до Старе цркве прошли улицама Војводе Путника и Обалом Војводе Степе, до Вијећнице, гдје се налазио најближи паркинг, на стотињак метара од саме Старе цркве.

Сватовску колону у путничким возилима је сачињавало око стотињак сватова. Након што су паркирали путничка возила код Вијећнице, сватови су пјешице кренули ка Старој цркви. Поред сватова се зауставило бијело путничко возило марке „голф“ у коме су се налазила четири криминалца, а међу којима је био Рамиз Делалић звани Ћело.

Четири криминалца, предвођена Рамизом Делалићем, изашла су из аутомобила „голф“ и насрнула на младожењиног оца, старог свата Николу Гардовића, који је у сватовској колони обављао дужност барјактара.

Рамиз Делалић је покушао да старом свату, односно барјактару Николи Гардовићу, одузме сватовско знамење, заставу Српске православне цркве, након чега је дошло до комешања у сватовској колони.

Након тога је Рамиз Делалић, звани Ћело, отворио ватру из пиштоља, те смртно ранио младожењиног оца Николу Гардовића, док је његов саучесник ранио свештеника СПЦ Раденка Миковића (младожењиног зета). Одмах након отварања ватре, злочинци су побјегли односећи са собом заставу Српске православне цркве коју су спалили.

Никола Гардовић је преминуо од нанесених рана неколико минута касније у колима хитне помоћи.

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  FEDER 02.03.2023. 11:58
  federacija slavi taj dan
 • Generic placeholder image
  Aaa 01.03.2023. 15:08
  Dzaba izgunu nas narod, majke ostase bez sinova, djeca bez oceva da bi oni sto si se krili u ratu danas bili velike gazde i veliki heroji i prodavali stanove muslimanima... Cujem na Vracama srpkinja prodala kucu i zemlju siptarima....a ista ta sto je prodala glumi veliku srpkinju... Svaka ti cast sto se popisa na ljude koji si izginuli za ovu zemlju...
 • Generic placeholder image
  Leo 01.03.2023. 10:49
  A sto su komentari zabraniti
Повезане вијести
Годишњица убиства Зорице Дивчић Годишњица убиства Зорице Дивчић
У великом пожару на Башчаршији изгорјело 1.600 српских дућана У великом пожару на Башчаршији изгорјело 1.600 српских дућана
Осумњичени за убиства признао кривицу и одређен му притвор Осумњичени за убиства признао кривицу и одређен му притвор
Најчитаније
 • Обавјештење возачима са подручја Источног Новог Сарајева (ФОТО)
  8h 43m
  3
 • У Источној Илиџи одузет путнички аутомобил од вишеструког починиоца саобраћајних прекршаја
  11h 30m
  0
 • Сви грађани ће и у наредна два мјесеца имати здравствено осигурање
  9h 51m
  0
 • Пјевачко друштво „Плави невени“ из Фоче петоструки побједник Саборa старог пјевања у Срба
  13h 3m
  0
 • Потукло се тридесетак младића у центру Сарајева
  1h 46m
  0