Da se ne zaboravi: Stradanje srpskog svata na Baščaršiji - Dan kada je sve počelo

01.03.2024. 08:35
9
IZVOR: katera.news

U Sarajevu je, 1. marta 1992. godine, ubijen stari svat Nikola Gardović, kojeg su na Baščaršiji ubili kriminalci predvođeni Ramizom Delalićem-Ćelom, zbog nošenja zastave Srpske pravoslavne crkve na vjenčanju njegovog sina.

Vjenčanje Milana Gardovića i Dijane Tambur je obavljeno u 14.30 časova 1. marta 1992. u hramu Preobraženja Gospodnjeg (crkva na Staroj stanici), na Pofalićima u opštini Novo Sarajevo.

Vjenčanje je obavio prota Voja Čarkić. Nakon vjenčanja, svatovi su se uputili u Dom svete Tekle, u dvorište Stare crkve na Baščaršiji, gdje ih je čekao zakazani svadbeni ručak.

Pošto je saobraćaj za putnička vozila u centru Sarajeva jednosmjeran i paralelan sa tramvajskim saobraćajem, svatovi su put od crkve na Pofalićima do Stare crkve prošli ulicama Vojvode Putnika i Obalom Vojvode Stepe, do Vijećnice, gdje se nalazio najbliži parking, na stotinjak metara od same Stare crkve.

Svatovsku kolonu u putničkim vozilima je sačinjavalo oko stotinjak svatova. Nakon što su parkirali putnička vozila kod Vijećnice, svatovi su pješice krenuli ka Staroj crkvi. Pored svatova se zaustavilo bijelo putničko vozilo marke „golf“ u kome su se nalazila četiri kriminalca, a među kojima je bio Ramiz Delalić zvani Ćelo.

Četiri kriminalca, predvođena Ramizom Delalićem, izašla su iz automobila „golf“ i nasrnula na mladoženjinog oca, starog svata Nikolu Gardovića, koji je u svatovskoj koloni obavljao dužnost barjaktara.

Ramiz Delalić je pokušao da starom svatu, odnosno barjaktaru Nikoli Gardoviću, oduzme svatovsko znamenje, zastavu Srpske pravoslavne crkve, nakon čega je došlo do komešanja u svatovskoj koloni.

Nakon toga je Ramiz Delalić, zvani Ćelo, otvorio vatru iz pištolja, te smrtno ranio mladoženjinog oca Nikolu Gardovića, dok je njegov saučesnik ranio sveštenika SPC Radenka Mikovića (mladoženjinog zeta). Odmah nakon otvaranja vatre, zločinci su pobjegli odnoseći sa sobom zastavu Srpske pravoslavne crkve koju su spalili.

Nikola Gardović je preminuo od nanesenih rana nekoliko minuta kasnije u kolima hitne pomoći.

Komentari 9
  • Generic placeholder image
    Realista 02.03.2024. 17:30
    E moj Mladene...blago tebi što nemaš nikakvih životnih iskustava sem jedne pročitane knjige i to hrvata iz Travnika koji je bio ambasador kod Hitlera
  • Generic placeholder image
    Mladen 02.03.2024. 07:30
    Ih brte realista, pogani su vlasi kad ih nesoj zajebava.
    Nego, brte realista procitaj malo Ivu Andrica, vide kakvi ste ,mozda i nesto pametno iz tebe pocne zboriti.
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 01.03.2024. 19:46
    "Realista" mi bar znamo za sta smo ginuli a vi da ste znali da ce te biti sprcani u filzdan drzavu da li bi ste organizovali referendum I "vlasima" objavili rat po principu "njiha" je manje, sredicemo ih.E pa nece da moze.
  • Generic placeholder image
    Realista 01.03.2024. 18:27
    Kako ste sijali-odlično ste prošli
  • Generic placeholder image
    Realista 01.03.2024. 18:23
    E moj Mile...
  • Generic placeholder image
    Mile 01.03.2024. 13:44
    Da oni slave svugdje gje su Srbi postradali , a nama bi odma uveli sankcije , pu nepravdooo i Bogu si teska , slave dan kad su započeli rat
  • Generic placeholder image
    FEDER 02.03.2023. 11:58
    federacija slavi taj dan
  • Generic placeholder image
    Aaa 01.03.2023. 15:08
    Dzaba izgunu nas narod, majke ostase bez sinova, djeca bez oceva da bi oni sto si se krili u ratu danas bili velike gazde i veliki heroji i prodavali stanove muslimanima... Cujem na Vracama srpkinja prodala kucu i zemlju siptarima....a ista ta sto je prodala glumi veliku srpkinju... Svaka ti cast sto se popisa na ljude koji si izginuli za ovu zemlju...
  • Generic placeholder image
    Leo 01.03.2023. 10:49
    A sto su komentari zabraniti
Povezane vijesti
Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu
Užas u Centru za socijalni rad: Ubio bivšu ženu i ranio njenog brata Užas u Centru za socijalni rad: Ubio bivšu ženu i ranio njenog brata
Nastavlja se potraga za tijelom dvogodišnje Danke Nastavlja se potraga za tijelom dvogodišnje Danke
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    7h 52m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    19h 25m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    19h 6m
    0
  • Premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
    23h 31m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    6h 6m
    0