Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“

01.05.2024. 11:45
4
ИЗВОР: b92.net

На данашњи дан прије тачно 30 година легендарни Бразилац Ајртон Сена изгубио је живот током трке Формуле 1 за Велику награду Сан Марина.

Сена, један од најбољих возача у историји Формуле 1, ако не и најбољи, погинуо је у 34. години пошто му је пукао и отказао управљачки механизам, при брзини од преко 300 км/х, ударио је у зид у кривини Тамбурело на стази “Енцо и Дино Ферари”.

Легендарни Бразилац је у каријери тријумфовао 41 пут, још 39 пута се нашао на подијуму, освојио је три титуле шампиона и остао је упамћен као краљ квалификација и најбољи возач по киши икада.

Владао је улицама Монте Карла и од свог дебија у Формули 1 1984. године бранио је боје Толемана, Лотуса, Мекларена и Вилијамса.

Сена је рођен у Сао Паолу у Бразилу, као Ајртон Сена да Силва, у имућној породици. Када је пожелео први картинг аутомобил добио га је на поклон од оца са само 4 године, а такмичења у картингу отпочео је са 13 година.

У свијет Формуле 1 ушао је 1984. Богатство породице свакако је омогућило његов улазак у скупи свијет аутомобилизма, али нека вас не завара та чињеница. Злобници би рекли да је Сени отац обезбиједио улазак у овај спорт, али му отац дефинитивно није обезбиједио и останак у њему. Једноставно - био је најбољи.

Дебитовао је 1984. у веома лошем болиду за Толеман. У 4. трци у сезони у Монаку, Сена је полако почео да се пробија у свијет озбиљних имена аутомобилизма.

Падала је невероватна киша. Кажу да је бујица воде лила низ улице Монака. Сена је стартовао са 13. позиције, али током трке за коју су сви мислили да је неизводљива, због практично немогућих временских услова (трка је у једном тренутку била накратко прекинута), Сена је "додао гас" и у 31. кругу достигао позицију број 2.

Неко од одушевљених новинара је узвикнуо ”Rain man”, а маса је прихватила име који му је спонтано надјенуто, те је Сенин надимак остао до краја “Кишни човјек”. Кажу да је то једна од најбољих трка у историји Формуле 1.

Иако је имао трогодишњи уговор са Толеманом, отпочео је преговоре са Лотусом, у који је прешао наредне сезоне.

Улазак у Мекларен и ривалство са Аланом Простом

Сена је 1988. одлучио да пређе у тим Мекларен, у којем му је тимски колега био прекаљени Алан Прост. У тој сезони, обојица су заједно освојила 15 од 16 трка, а Бразилац је узео своју прву титулу захваљујући систему такмичења. То је било зато што је само 11 трка бодовано, док су осталих пет окарактерисане као трке за престиж.

Ипак, ривалство међу двојицом маестралних возача било је од старта видљиво. Прост, кога су звали "Професор", због његове изузетне проницљивости и концентрације да у многим тркама вози у тзв. фирунгу или како би професионални возачи жаргонски рекли "на пертлу", није подносио срчаног и храброг Сену који је вјечито возио “на жилет“.

Кажу да је Сена возио брже од брзине за коју су болиди пројектовани. Имао је обичај да каже: "Бити други, значи бити први међу онима који су изгубили. Нисам дизајниран да будем 2. или 3, ја сам рођен да побјеђујем."

Какав је био Сена

Био је веома религиозан. Често је говорио да "уколико имате Бога на својој страни, све је много јасније". Увијек је био невјероватно смирен и приземан, готово понизан у разговору са обичним људима, што није својствено другим возачима Формуле 1, који су обично надмени и арогантни.

Током живота потрошио је 400 милиона долара на школовање бразилске дјеце, а да никада о томе није зуцнуо ни ријеч у јавности. Волио је да игра шах, да вози џет ски, скија на води и пеца. Као невјероватан емотивац пред трке је често повраћао од узбуђења. Прије би се сударио, него дозволио да буде престигнут.

Иначе, Сена је страховао да ће на скретању Тамбурело у Имоли неко погинути. Свом колеги, Герхарду Бергеру говорио је да се са тог угла мора помјерити заштитна ограда, јер се плаши да ће неко ту умријети, али како је одмах иза ограде протицала ријека, то је било немогуће урадити. Није знао, да ће, иронијом судбине, управо он бити тај који ће на том мјесту изгубити живот.

Вилијамс и фатална Имола

Након што је Прост напустио Вилијамс и Формулу 1, Сена се 1994. прикључио овом тиму. Иако је потписао за Вилијамс, Сена није био задовољан новим болидом. Жалио се да болид неконтролисано бјежи у једну страну.

У суботу 30. априла на тренингу у Имоли је изненада погинуо Раценбергер. Сена је све то посматрао из бокса на монитору. Сви су били очајни и шокирани. Сутрадан, 1. маја, они који су га познавали кажу да се прије трке ни један једини пут није насмијао. Био је нерасположен, видно узнемирен, а према тврдњама бразилског новинара и његовог пријатеља Јаиме Брито, Ајртон је направио круг око свог болида, сумњичаво прегледао гуме…

Само пола сата прије трке, дао је интервју за једну француску ТВ станицу рјешивши да закопа ратне сјекире са Алан Простом. Током трке, која је отпочела у 2 сата поподне, Сена је при брзини од 280 км/х ударио о бетонски зид на Тамбурелу. Иако му је одмах пружена медицинска помоћ, ништа више није могло да се учини за њега.

Узрок несреће до дана данашњег није откривен, а Вилијамсов тим завршио је на суду због наводног немара у припреми болида. Болничари су, док су га износили из болида поред Сене угледали заставу Аустрије коју је Сена очигледно желио да развије када прође кроз циљ у знак сјећања на настрадалог Раценбергера.

Његова смрт изазвала је велику тугу у читавом свијету, поготово у Бразилу где је проглашена тродневна жалост, а испраћен је уз највише државне почасти. На улицама је било скоро 3 милиона људи. Вољели су га више него Пелеа. С разлогом…

Овај скромни момак освојио је три пута титулу свјетског шампиона у Формули 1, учествовао је у 161 гран-при трци, укупно је имао вођство у 2.982 круга у односу на друге, тријумфовао је 41 пут а 65 пута је имао пол позицију.

Након Сенине смрти, његова сестра Вивијен, наставила је да води Институт Ајртон Сена, који је основао њен брат, а до данас је помогао у школовању више милиона бразилске дјеце. Члан управног одбора је нико други до - Алан Прост. Многе улице, авеније и институције данас у Бразилу носе име Ајртон Сена.

У спомен на овог великог спортисту, а прије свега човјека са изузетном личношћу, ТАГ Хеуер бренд који га је пратио од првих успјеха,  избацио је специјалну едицију сатова Сена, како би пружио подршку добротворном раду који је Сена отпочео, а његова породица наставила.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Godlonso 01.05.2023. 19:54
    ALONSO THE BEST. GIGACHAD
  • Generic placeholder image
    Новак Новак 03.01.2023. 16:15
    Бити велики спортиста и велики човјек-то могу само ријетки, од Бога селектовани. Легенда за сва времена.
  • Generic placeholder image
    Krle 02.05.2022. 09:58
    Legenda bez premca, a legende ne umiru. Ostaju u pamćenju svih ljubitelja auto relija.
  • Generic placeholder image
    Goran 01.05.2022. 20:01
    Takvu petlju i m... nikada nijedan vozac nece imati,a van staze tih skroman,milosrdan,velicina legenda...
Повезане вијести
Данијел Рикардо најбржи на првом тренингу уочи трке за ВН Бахреина Данијел Рикардо најбржи на првом тренингу уочи трке за ВН Бахреина
Трка за ВН Велике Британије остаје дио Формуле 1 до 2034. године Трка за ВН Велике Британије остаје дио Формуле 1 до 2034. године
Бијег из Мерцедеса: Хамилтон прелази у Ферари Бијег из Мерцедеса: Хамилтон прелази у Ферари
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    8h 27m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 23m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    23h 7m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    20h 52m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    23h 13m
    0