Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“

01.05.2023. 11:45
4
IZVOR: b92.net

Na današnji dan prije tačno 29 godina legendarni Brazilac Ajrton Sena izgubio je život tokom trke Formule 1 za Veliku nagradu San Marina.

Sena, jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1, ako ne i najbolji, poginuo je u 34. godini pošto mu je pukao i otkazao upravljački mehanizam, pri brzini od preko 300 km/h, udario je u zid u krivini Tamburelo na stazi “Enco i Dino Ferari”.

Legendarni Brazilac je u karijeri trijumfovao 41 put, još 39 puta se našao na podijumu, osvojio je tri titule šampiona i ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši ikada.

Vladao je ulicama Monte Karla i od svog debija u Formuli 1 1984. godine branio je boje Tolemana, Lotusa, Meklarena i Vilijamsa.

Sena je rođen u Sao Paolu u Brazilu, kao Ajrton Sena da Silva, u imućnoj porodici. Kada je poželeo prvi karting automobil dobio ga je na poklon od oca sa samo 4 godine, a takmičenja u kartingu otpočeo je sa 13 godina.

U svijet Formule 1 ušao je 1984. Bogatstvo porodice svakako je omogućilo njegov ulazak u skupi svijet automobilizma, ali neka vas ne zavara ta činjenica. Zlobnici bi rekli da je Seni otac obezbijedio ulazak u ovaj sport, ali mu otac definitivno nije obezbijedio i ostanak u njemu. Jednostavno - bio je najbolji.

Debitovao je 1984. u veoma lošem bolidu za Toleman. U 4. trci u sezoni u Monaku, Sena je polako počeo da se probija u svijet ozbiljnih imena automobilizma.

Padala je neverovatna kiša. Kažu da je bujica vode lila niz ulice Monaka. Sena je startovao sa 13. pozicije, ali tokom trke za koju su svi mislili da je neizvodljiva, zbog praktično nemogućih vremenskih uslova (trka je u jednom trenutku bila nakratko prekinuta), Sena je "dodao gas" i u 31. krugu dostigao poziciju broj 2.

Neko od oduševljenih novinara je uzviknuo ”Rain man”, a masa je prihvatila ime koji mu je spontano nadjenuto, te je Senin nadimak ostao do kraja “Kišni čovjek”. Kažu da je to jedna od najboljih trka u istoriji Formule 1.

Iako je imao trogodišnji ugovor sa Tolemanom, otpočeo je pregovore sa Lotusom, u koji je prešao naredne sezone.

Ulazak u Meklaren i rivalstvo sa Alanom Prostom

Sena je 1988. odlučio da pređe u tim Meklaren, u kojem mu je timski kolega bio prekaljeni Alan Prost. U toj sezoni, obojica su zajedno osvojila 15 od 16 trka, a Brazilac je uzeo svoju prvu titulu zahvaljujući sistemu takmičenja. To je bilo zato što je samo 11 trka bodovano, dok su ostalih pet okarakterisane kao trke za prestiž.

Ipak, rivalstvo među dvojicom maestralnih vozača bilo je od starta vidljivo. Prost, koga su zvali "Profesor", zbog njegove izuzetne pronicljivosti i koncentracije da u mnogim trkama vozi u tzv. firungu ili kako bi profesionalni vozači žargonski rekli "na pertlu", nije podnosio srčanog i hrabrog Senu koji je vječito vozio “na žilet“.

Kažu da je Sena vozio brže od brzine za koju su bolidi projektovani. Imao je običaj da kaže: "Biti drugi, znači biti prvi među onima koji su izgubili. Nisam dizajniran da budem 2. ili 3. ja sam rođen da pobeđujem."

Kakav je bio Sena

Bio je veoma religiozan. Često je govorio da "ukoliko imate Boga na svojoj strani, sve je mnogo jasnije". Uvijek je bio nevjerovatno smiren i prizeman, gotovo ponizan u razgovoru sa običnim ljudima, što nije svojstveno drugim vozačima Formule 1, koji su obično nadmeni i arogantni.

Tokom života potrošio je 400 miliona dolara na školovanje brazilske djece, a da nikada o tome nije zucnuo ni riječ u javnosti. Volio je da igra šah, da vozi džet ski, skija na vodi i peca. Kao nevjerovatan emotivac pred trke je često povraćao od uzbuđenja. Prije bi se sudario, nego dozvolio da bude prestignut.

Inače, Sena je strahovao da će na skretanju Tamburelo u Imoli neko poginuti. Svom kolegi, Gerhardu Bergeru govorio je da se sa tog ugla mora pomjeriti zaštitna ograda, jer se plaši da će neko tu umrijeti, ali kako je odmah iza ograde proticala rijeka, to je bilo nemoguće uraditi. Nije znao, da će, ironijom sudbine, upravo on biti taj koji će na tom mjestu izgubiti život.

Vilijams i fatalna Imola

Nakon što je Prost napustio Vilijams i Formulu 1, Sena se 1994. priključio ovom timu. Iako je potpisao za Vilijams, Sena nije bio zadovoljan novim bolidom. Žalio se da bolid nekontrolisano bježi u jednu stranu.

U subotu 30. aprila na treningu u Imoli je iznenada poginuo Racenberger. Sena je sve to posmatrao iz boksa na monitoru. Svi su bili očajni i šokirani. Sutradan, 1. maja, oni koji su ga poznavali kažu da se prije trke ni jedan jedini put nije nasmijao. Bio je neraspoložen, vidno uznemiren, a prema tvrdnjama brazilskog novinara i njegovog prijatelja Jaime Brito, Ajrton je napravio krug oko svog bolida, sumnjičavo pregledao gume…

Samo pola sata prije trke, dao je intervju za jednu francusku TV stanicu rješivši da zakopa ratne sjekire sa Alan Prostom. Tokom trke, koja je otpočela u 2 sata popodne, Sena je pri brzini od 280km/h udario o betonski zid na Tamburelu. Iako mu je odmah pružena medicinska pomoć, ništa više nije moglo da se učini za njega.

Uzrok nesreće do dana današnjeg nije otkriven, a Vilijamsov tim završio je na sudu zbog navodnog nemara u pripremi bolida. Bolničari su, dok su ga iznosili iz bolida pored Sene ugledali zastavu Austrije koju je Sena očigledno želio da razvije kada prođe kroz cilj u znak sjećanja na nastradalog Racenbergera.

Njegova smrt izazvala je veliku tugu u čitavom svijetu, pogotovo u Brazilu gde je proglašena trodnevna žalost, a ispraćen je uz najviše državne počasti. Na ulicama je bilo skoro 3 miliona ljudi. Voljeli su ga više nego Pelea. S razlogom…

Ovaj skromni momak osvojio je tri puta titulu svjetskog šampiona u Formuli 1, učestvovao je u 161 gran-pri trci, ukupno je imao vođstvo u 2.982 kruga u odnosu na druge, trijumfovao je 41 put a 65 puta je imao pol poziciju.

Nakon Senine smrti, njegova sestra Vivijen, nastavila je da vodi Institut Ajrton Sena, koji je osnovao njen brat, a do danas je pomogao u školovanju više miliona brazilske djece. Član upravnog odbora je niko drugi do - Alan Prost. Mnoge ulice, avenije i institucije danas u Brazilu nose ime Ajrton Sena.

U spomen na ovog velikog sportistu, a prije svega čovjeka sa izuzetnom ličnošću, TAG Heuer brend koji ga je pratio od prvih uspjeha,  izbacio je specijalnu ediciju satova Sena, kako bi pružio podršku dobrotvornom radu koji je Sena otpočeo, a njegova porodica nastavila.

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Godlonso 01.05.2023. 19:54
    ALONSO THE BEST. GIGACHAD
  • Generic placeholder image
    Novak Novak 03.01.2023. 16:15
    Biti veliki sportista i veliki čovjek-to mogu samo rijetki, od Boga selektovani. Legenda za sva vremena.
  • Generic placeholder image
    Krle 02.05.2022. 09:58
    Legenda bez premca, a legende ne umiru. Ostaju u pamćenju svih ljubitelja auto relija.
  • Generic placeholder image
    Goran 01.05.2022. 20:01
    Takvu petlju i m... nikada nijedan vozac nece imati,a van staze tih skroman,milosrdan,velicina legenda...
Povezane vijesti
Danijel Rikardo najbrži na prvom treningu uoči trke za VN Bahreina Danijel Rikardo najbrži na prvom treningu uoči trke za VN Bahreina
Trka za VN Velike Britanije ostaje dio Formule 1 do 2034. godine Trka za VN Velike Britanije ostaje dio Formule 1 do 2034. godine
Bijeg iz Mercedesa: Hamilton prelazi u Ferari Bijeg iz Mercedesa: Hamilton prelazi u Ferari
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    5h 5m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    18h 2m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    2h 16m
    1
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    16h 24m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    18h 38m
    3