Дан сјећања на жртве геноцида у НДХ-a

12.05.2024. 12:09
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Грађани и ученици из свих дијелова Републике Српске у великом броју пристижу у Спомен-подручје Доња Градина гдје ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској /НДХ/ од 1941. до 1945. године.

Превоз ученика из основних и средњих школа из цијеле Републике Српске организован је аутобусима, као и грађана из других локалних заједница јер је због обиљежавања затворен магистрални пут према Спомен-подручју.

Ученици у Спомен-подручју Доња Градина присуствују изложби ученичких литерарних и ликовних радова о теми "Јасеновац" у којем су учествовале све школе у Републици Српској. На конкурс је пристигло више од 1.000 радова.

Очекује се да у Доњу Градину пристигну и највиши званичници Републике Српске и Србије.

Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ обиљежава се поводом ослобађања усташког логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац формирана је августа 1941. године.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

Коментари 0
Повезане вијести
На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бр...
Почела молитвена прослава Светих новомученика Jасеновачких Почела молитвена прослава Светих новомученика Jасеновачких
Сутра молитвена прослава Светих новомученика јасеновачких Сутра молитвена прослава Светих новомученика јасеновачких
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 7m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 30m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 3m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 0m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 51m
    0