Дан Војске Српске – Један од најзначајнијих датума

12.05.2020. 12:49
0
ИЗВОР: СРНА

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и предсједник Скупштине града Мирослав Лучић честитали су 12. мај - Дан Војске Републике Српске, наводећи да су храбри борци дали немјерљив допринос у одбрани српског народа у БиХ и очувању Српске, због чега је ово један од најзначајнијих датума у новијој српској историји.

У честитки је истакнуто да је ово и дан који треба да изнова подсјети на обавезу друштва према демобилисаним борцима Војске Републике Српске, ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца, односно на додатне напоре у обезбјеђивању бољег статуса за ове категорије становништва, саопштено је из Градске управе.

- У име Градске управе Источно Сарајево и наших грађана, честитамо Дан Војске Републике Српске - истиче се у честитки команданту Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ бригадиру Милану Радојчићу, официрима и војницима, са жељом да наставе да баштине славну традицију Војске Републике Српске и чувају успомену на хероје који су уткали своје животе у темеље Српске.

Скупштина српског народа у БиХ, на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године, донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Војска је била главна снага у одбрани Српске и постојала је до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

У одбрамбено-отаџбинском рату погинуо је 23.731 борац Војске Републике Српске. Њено војно насљеђе и идентитет његује Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук.

Коментари 0
Повезане вијести
Лучић: Цијенити жртву сарајевских Срба Лучић: Цијенити жртву сарајевских Срба
ОБО „Илиџански борац“ сутра обиљежава Дан бораца Борачке организације Републике Српске ОБО „Илиџански борац“ сутра обиљежава Дан бораца Борачке организације Републике Српске
Начелник општине Источна Илиџа честитао предстојеће празнике Начелник општине Источна Илиџа честитао предстојеће празнике
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    23h 44m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    2h 6m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    20h 11m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    22h 59m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    16h 20m
    0