Dan Vojske Srpske – Jedan od najznačajnijih datuma

12.05.2020. 12:49
0
IZVOR: SRNA

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić čestitali su 12. maj - Dan Vojske Republike Srpske, navodeći da su hrabri borci dali nemjerljiv doprinos u odbrani srpskog naroda u BiH i očuvanju Srpske, zbog čega je ovo jedan od najznačajnijih datuma u novijoj srpskoj istoriji.

U čestitki je istaknuto da je ovo i dan koji treba da iznova podsjeti na obavezu društva prema demobilisanim borcima Vojske Republike Srpske, ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca, odnosno na dodatne napore u obezbjeđivanju boljeg statusa za ove kategorije stanovništva, saopšteno je iz Gradske uprave.

- U ime Gradske uprave Istočno Sarajevo i naših građana, čestitamo Dan Vojske Republike Srpske - ističe se u čestitki komandantu Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH brigadiru Milanu Radojčiću, oficirima i vojnicima, sa željom da nastave da baštine slavnu tradiciju Vojske Republike Srpske i čuvaju uspomenu na heroje koji su utkali svoje živote u temelje Srpske.

Skupština srpskog naroda u BiH, na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine, donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska je bila glavna snaga u odbrani Srpske i postojala je do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu poginuo je 23.731 borac Vojske Republike Srpske. Njeno vojno nasljeđe i identitet njeguje Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

Komentari 0
Povezane vijesti
Lučić: Cijeniti žrtvu sarajevskih Srba Lučić: Cijeniti žrtvu sarajevskih Srba
OBO „Ilidžanski borac“ sutra obilježava Dan boraca Boračke organizacije Republike Srpske OBO „Ilidžanski borac“ sutra obilježava Dan boraca Boračke organizacije Republike Srpske
Načelnik opštine Istočna Ilidža čestitao predstojeće praznike Načelnik opštine Istočna Ilidža čestitao predstojeće praznike
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    22h 40m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    13h 38m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    22h 4m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    20h 19m
    12
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    42m
    0