Данас 21 година од најстравичнијег напада НАТО снага на Савезну Републику Југославију

12.04.2020. 18:52
0
ИЗВОР: СРНА

На данашњи дан прије 21 годину НАТО авијација је погодила путнички воз на улазу у Грделичку клисуру, што је један од најстравичнијих догађаја током агресије на Савезну Републику Југославију 1999. године.

Авиони НАТО пакта су код Грделичке клисуре, 18 километара јужно од Лесковца, са неколико ракетних пројектила директно гађали међународни путнички воз број 393 Београд-Солун.

У тренутку напада путнички воз се кретао из правца Ниша према Врању.

Први пројектил погодио је конструкцију жељезничког моста, оштетио и електрични вод, па је воз стао. Након тога пројектили су погодили и запалили два вагона.

Наводни циљ авиона НАТО био је друмски мост, познатији као Сарајевски мост.

Када су новинари стигли на терен видјели су тијела људи, било је најмање десеторо убијених, а доста повријеђених.

Претпостављало се да је Јужна Морава са собом однијела још нека тијела путника, а како су тада репортери са терена јављали, седморо је било потпуно угљенисано. Међу повријеђенима било је и четовро дјеце.

Очевици, углавном мјештани, тада су говорили да су авиони НАТО цијеле ноћи надлијетали ово подручје и да су испалили четири пројектила.

Они су навели да је надлијетање Грделичке клисуре трајало данима, па су претпостављали да је Сарајевски мост био занимљив НАТО авионима.

Након напада, све куће у кругу од 150 метара од Сарајевског моста су оштећене, прозори полупани, а кровови оштећени.

Телефонске линије са Скопљем неко вријеме након напада биле су у прекиду.

Једна околност је запрепашћујућа - између првог и осталих пројектила протекло је прилично времена. Заправо, прошло је толико да је воз тешко могао да промакне пилоту.

Коментари 0
Повезане вијести
"Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури "Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури
Годишњица најстравичнијег напада НАТО снага на Савезну Републику Југославију Годишњица најстравичнијег напада НАТО снага на Савезну Републику Југославију
Обиљежена годишњица страдања Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића Обиљежена годишњица страдања Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића
Најчитаније
 • Тијела жене и дјетета пронађена у кориту ријеке Миљацке
  20h 1m
  0
 • Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке
  13h 39m
  0
 • Изгорио помоћни објекат у Булозима
  20h 15m
  0
 • Годишњица убиства српских дјечака у Хаџићима; Срђан (12) и Сташа (13) убијени док су се играли
  20h 6m
  2
 • Еколошка катастрофа у Крупачким стијенама: Спалионица гума “Грета“ поново горјела (ФОТО)
  9h 5m
  6