Данас дан сјећања на страдале и прогнане у “Олуји”

04.08.2019. 09:43
0
ИЗВОР: СРНА

Србија и Република Српска данас ће на платоу испред Манастира Крушедол на Фрушкој гори обиљежити Дан сјећања на страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији “Олуја” извршеној прије 24 године на Републику Српску Крајину.

Централним поменом биће одата пошта жртвама хрватске војно-полицијске акције “Олуја”, када је почетком августа 1995. године протјерано око 250.000 Срба из Хрватске и побијено око 2.000.

Обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у акцији “Олуја” присуствоваће предсједник Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и Његова светост патријарх српски Иринеј.

Њихово присуство најављено је за 19.00 часова.

Акција “Олуја” је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

У “Олуји” је, према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Хрватска војно-полицијска акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

Коментари 0
Повезане вијести
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима
Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба
Најчитаније
  • Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
    22h 55m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    17h 41m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    18h 56m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    19h 32m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    11h 58m
    2