Данас Покров Пресвете Богородице

14.10.2021. 08:34
0
ИЗВОР: Срна

Српска православна црква /СПЦ/ обиљежава данас празник Покров Пресвете Богородице као помен на црквени догађај када се Богородица током богослужења јавила народу окупљеном на молитви.

То се десило 14. октобра /1. октобра по старом календару/ 911. године за вријеме цара Лава Мудрог, када је у Богородичиној цркви званој Влахерне у Цариграду служено свеноћно бденије.

Црква је била испуњена побожним народом и сви су били дубоко утонули у молитву. При дну цркве налазили су се Свети Андреј Јуродиви и његов ученик Епифаније.

У четврти час ноћи угледали су Пресвету Богородицу изнад народа, са распростртим омофором на рукама којим као да заклања народ.

Била је одјевена у златокрасну порфиру и блистала окружена апостолима, светитељима, мученицима и дјевицама.

Свети Андреј показа руком и упита Епифанија да ли и он види Богородицу како се моли за сав свијет, што Епифаније зачуђен потврди.

Ради тога догађаја уведено је ово празновање, да подсјећа на тај тренутак и на стално покровитељство Пресвете Богородице када год то у невољама од ње молитвено тражимо.

Црква је одувијек прослављала Пресвету Богородицу као покровитељку и заштитницу рода хришћанског, која својим молитвама умилостивљава Бога према грешнима.

Безброј пута показала се помоћ Пресвете Богородице како појединцима тако и народима, како у миру тако и у рату, како у монашким пустињама тако и у многољудним градовима.

Пећка Патријаршија прославља Покров Пресвете Богородице као своју славу.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Данас Теодорова субота Данас Теодорова субота
Нацрт закона о родном идентитету угрожава светињу живота и људско достојанство Нацрт закона о родном идентитету угрожава светињу живота и људско достојанство
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 54m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    17h 51m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 5m
    1
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    16h 13m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    18h 27m
    3