Данас се навршило 30 година од масакра у Јошаници

19.12.2022. 08:37
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас се навршило 30 година од масакра над Србима у фочанском селу Јошаница и његовим засеоцима, када су припадници такозване Армије БиХ на Никољдан 1992. године убили 56 становника српске националности.

Добро наоружане и бројне муслиманске снаге ушле су 19. децембра 1992. године из правца Горажда у залеђе српских положаја и, палећи све пред собом, на кућном прагу док су се спремали да сломе славски колач, масакрирале српске жене, старце и дјецу.

Десетак заселака Горње Јошанице у општини Фоча избрисано је са географске карте, попаљене су, не само куће, већ и помоћни објекти, уз нејач убијана је и стока, а гдје су то стигли, злочинци су чак посјекли и стабла воћака.

Жртве су убијали на веома свиреп начин, често хладним оружјем. Злочинци су једном мјештанину моторном тестером одсјекли главу, а многе жртве су спаљене и изгорјеле у својим кућама.

Међу убијеним је била 21 жена, као и троје дјеце млађе од 11 година.

Најмлађа жртва је двогодишња Данка Тановић, а убијени су и седмогодишњи Дражен и његова десетогодишња сестра Драгана.

Најстарија жртва у овом покољу био је деведесетогодишњи старац Раде Пљеваљчић.

Убијени су десетогодишња Драгана Вишњић, њен три године млађи брат Дражен и двогодишња Данка Тановић.

Драгана и Дражен страдали су заједно са мамом Олгом /31/, татом Драгољубом /39/, стрицем Миланом /33/, баком Зорком /64/ и дједом Вукадином Вишњићем /64/.

Уз двогодишњу Данку Тановић, убијени су и њена мајка, бака, прабака, тетка и ујак.

Данкина мајка Зора Вишњић имала је 22 године, а страдали су и двије године старија њена сестра Ранка и двадесетогодишњи брат Влатко Вишњић, њихова мајка Гоја /44/ и Гојина мајка Стојка /64/.

Убијено је 16 Вишњића, девет чланова фамилије Кулић, по пет у фамилијама Грујичић и Благојевић, затим четворо Давидовића, по троје Јегдића, Пљеваљчића и Стојановића, двоје Мићевића и Ивановића, те по један члан из породица Шкипина, Стевановић, Јагодић и Тановић.

Шесторица некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ, ухапшени су 13. децембра на подручју Сарајева и Горажда због сумње да су починили ратни злочин у Јошаници у децембру 1992. године.

Осумњичени се терете да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ учествовали у нападу на село и почињењу злочина над становништвом.

Коментари 0
Повезане вијести
Средња школа „28. јуни“ обиљежила крсну славу и јубилеј - 30 година постојања (ФОТО) Средња школа „28. јуни“ обиљежила крсну славу и јубилеј - 30 година постојања (ФОТО)
Свечана сједница поводом јубилеја града 13. марта Свечана сједница поводом јубилеја града 13. марта
Прва гардијска моторизована бригада Војске Рeпублике Српске обиљежава јубилеј Прва гардијска моторизована бригада Војске Рeпублике Српске обиљежава јубилеј
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    10h 14m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    6h 11m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    12h 18m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    9h 32m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    8h 30m
    0