Danas se navršilo 30 godina od masakra u Jošanici

19.12.2022. 08:37
0
IZVOR: srna.rs

Danas se navršilo 30 godina od masakra nad Srbima u fočanskom selu Jošanica i njegovim zaseocima, kada su pripadnici takozvane Armije BiH na Nikoljdan 1992. godine ubili 56 stanovnika srpske nacionalnosti.

Dobro naoružane i brojne muslimanske snage ušle su 19. decembra 1992. godine iz pravca Goražda u zaleđe srpskih položaja i, paleći sve pred sobom, na kućnom pragu dok su se spremali da slome slavski kolač, masakrirale srpske žene, starce i djecu.

Desetak zaselaka Gornje Jošanice u opštini Foča izbrisano je sa geografske karte, popaljene su, ne samo kuće, već i pomoćni objekti, uz nejač ubijana je i stoka, a gdje su to stigli, zločinci su čak posjekli i stabla voćaka.

Žrtve su ubijali na veoma svirep način, često hladnim oružjem. Zločinci su jednom mještaninu motornom testerom odsjekli glavu, a mnoge žrtve su spaljene i izgorjele u svojim kućama.

Među ubijenim je bila 21 žena, kao i troje djece mlađe od 11 godina.

Najmlađa žrtva je dvogodišnja Danka Tanović, a ubijeni su i sedmogodišnji Dražen i njegova desetogodišnja sestra Dragana.

Najstarija žrtva u ovom pokolju bio je devedesetogodišnji starac Rade Pljevaljčić.

Ubijeni su desetogodišnja Dragana Višnjić, njen tri godine mlađi brat Dražen i dvogodišnja Danka Tanović.

Dragana i Dražen stradali su zajedno sa mamom Olgom /31/, tatom Dragoljubom /39/, stricem Milanom /33/, bakom Zorkom /64/ i djedom Vukadinom Višnjićem /64/.

Uz dvogodišnju Danku Tanović, ubijeni su i njena majka, baka, prabaka, tetka i ujak.

Dankina majka Zora Višnjić imala je 22 godine, a stradali su i dvije godine starija njena sestra Ranka i dvadesetogodišnji brat Vlatko Višnjić, njihova majka Goja /44/ i Gojina majka Stojka /64/.

Ubijeno je 16 Višnjića, devet članova familije Kulić, po pet u familijama Grujičić i Blagojević, zatim četvoro Davidovića, po troje Jegdića, Pljevaljčića i Stojanovića, dvoje Mićevića i Ivanovića, te po jedan član iz porodica Škipina, Stevanović, Jagodić i Tanović.

Šestorica nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH, uhapšeni su 13. decembra na području Sarajeva i Goražda zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Jošanici u decembru 1992. godine.

Osumnjičeni se terete da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade takozvane Armije BiH učestvovali u napadu na selo i počinjenju zločina nad stanovništvom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srednja škola „28. juni“ obilježila krsnu slavu i jubilej - 30 godina postojanja (FOTO) Srednja škola „28. juni“ obilježila krsnu slavu i jubilej - 30 godina postojanja (FOTO)
Svečana sjednica povodom jubileja grada 13. marta Svečana sjednica povodom jubileja grada 13. marta
Prva gardijska motorizovana brigada Vojske Republike Srpske obilježava jubilej Prva gardijska motorizovana brigada Vojske Republike Srpske obilježava jubilej
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    8h 26m
    6
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    8h 31m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    9h 23m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    21h 53m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    9h 37m
    0