Данас се обиљежава Свјетски дан чистих руку

15.10.2024. 08:57
0
ИЗВОР: srna.rs

Један од најефикаснијих начина за спречавање ширења заразних болести јесте одржавање личне хигијене, посебно прање руку чистом водом и сапуном, речено је Срни у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Поводом Свјетског дана чистих руку, који се обиљежава 15. октобра, специјалиста хигијене и здравствене екологије у Инстутуту Борка Котур истакла је да се прањем руку спречава ширење заразних болести попут дијареје, респираторних инфекција и паразитарних обољења.

Котурова је навела да се ове болести често јављају због кориштења контаминиране воде, неадекватних санитарних услова и недовољне личне и опште хигијене.

Она је истакла да је због тога од пресудне важности обезбиједити приступ чистој води за пиће, сапуну и одговарајућим санитарним условима.

Котурова је рекла да су истраживања показала да хигијена руку може смањити учесталост гастроинтестиналних болести за 23 до 40 одсто, а изостанке са наставе код школске д‌јеце за 29 до 57 одсто.

Такође, каже, може смањити појаву дијареје код лица са ослабљеним имунитетом за 58 одсто и смањити респираторне инфекције у општој популацији за 16 до 21 одсто.

Према подацима Свјетске здравствене организације /СЗО/, више од 1,7 милиона људи није имало приступ здравствено исправној води у 2022. години.

Котурова је истакла да се сваке године Свјетски дан чистих руку обиљежава кроз различите догађаје и кампање усмјерене на подизање свијести о важности хигијене руку.

Према њеним ријечима, овај дан је установило Глобално партнерство за прање руку 2008. године с циљем да се заједницама, иницијаторима и доносиоцима одлука помогне у промоцији прања руку водом и сапуном.

- Овогодишња тема Свјетског дана чистих руку гласи `Зашто је прање руку и даље важно`. Прање руку водом и сапуном представља једноставан, ефикасан и приступачан начин превенције заразних болести и очувања здравља - рекла је Котурова.

Котурова је нагласила да обиљежавање Свјетског дана чистих руку није само једнодневни догађај већ подсјетник на важност континуиране едукације и промоције хигијенских навика да би се унаприједила култура прања руку и очувало здравље у заједницама.

Коментари 0
Најчитаније
  • Раденко Ивановић стекао звање доктора медицинских наука
    23h 41m
    9
  • Сјећање на Драгана Драговића
    30m
    0
  • Рањена рода примјећена у Палама: Дјевојке јој помогле и назвале је Нада
    16h 18m
    2
  • Сусам куглице са три врсте сира
    3h 20m
    0
  • Потврђена оптужница због физичког напада и повређивања мајке
    19h 43m
    2