Danas se obilježava Svjetski dan čistih ruku

15.10.2024. 08:57
0
IZVOR: srna.rs

Jedan od najefikasnijih načina za sprečavanje širenja zaraznih bolesti jeste održavanje lične higijene, posebno pranje ruku čistom vodom i sapunom, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Povodom Svjetskog dana čistih ruku, koji se obilježava 15. oktobra, specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Instututu Borka Kotur istakla je da se pranjem ruku sprečava širenje zaraznih bolesti poput dijareje, respiratornih infekcija i parazitarnih oboljenja.

Koturova je navela da se ove bolesti često javljaju zbog korištenja kontaminirane vode, neadekvatnih sanitarnih uslova i nedovoljne lične i opšte higijene.

Ona je istakla da je zbog toga od presudne važnosti obezbijediti pristup čistoj vodi za piće, sapunu i odgovarajućim sanitarnim uslovima.

Koturova je rekla da su istraživanja pokazala da higijena ruku može smanjiti učestalost gastrointestinalnih bolesti za 23 do 40 odsto, a izostanke sa nastave kod školske d‌jece za 29 do 57 odsto.

Takođe, kaže, može smanjiti pojavu dijareje kod lica sa oslabljenim imunitetom za 58 odsto i smanjiti respiratorne infekcije u opštoj populaciji za 16 do 21 odsto.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/, više od 1,7 miliona ljudi nije imalo pristup zdravstveno ispravnoj vodi u 2022. godini.

Koturova je istakla da se svake godine Svjetski dan čistih ruku obilježava kroz različite događaje i kampanje usmjerene na podizanje svijesti o važnosti higijene ruku.

Prema njenim riječima, ovaj dan je ustanovilo Globalno partnerstvo za pranje ruku 2008. godine s ciljem da se zajednicama, inicijatorima i donosiocima odluka pomogne u promociji pranja ruku vodom i sapunom.

- Ovogodišnja tema Svjetskog dana čistih ruku glasi `Zašto je pranje ruku i dalje važno`. Pranje ruku vodom i sapunom predstavlja jednostavan, efikasan i pristupačan način prevencije zaraznih bolesti i očuvanja zdravlja - rekla je Koturova.

Koturova je naglasila da obilježavanje Svjetskog dana čistih ruku nije samo jednodnevni događaj već podsjetnik na važnost kontinuirane edukacije i promocije higijenskih navika da bi se unaprijedila kultura pranja ruku i očuvalo zdravlje u zajednicama.

Komentari 0
Najčitanije
  • Radenko Ivanović stekao zvanje doktora medicinskih nauka
    23h 34m
    9
  • Sjećanje na Dragana Dragovića
    23m
    0
  • Ranjena roda primjećena u Palama: Djevojke joj pomogle i nazvale je Nada
    16h 11m
    2
  • Susam kuglice sa tri vrste sira
    3h 13m
    0
  • Potvrđena optužnica zbog fizičkog napada i povređivanja majke
    19h 36m
    2