Данас Свјетски дан особа са аутизмом, БиХ без података о броју аутистичне дјеце

02.04.2021. 19:05
0
ИЗВОР: bhrt.ba

Због природе настанка и манифестације, аутизам је врло сложен здравствени поремећај. Главне карактеристике аутизма су слаба или никаква социјална интеракција и комуникација, ограничени и понављајући обрасци понашања.

Први знаци аутизма се виде још током раног дјетињства, а препознају се у прве три године дјететовог живота. Иако нема службених података колико је дјеце са аутизмом у Босни и Херцеговини, претпоставља се да их је више хиљада.

Статистике европских удружења говоре да од хиљаду (1.000) дјеце шест их има показатеље аутизма, наводи се у саопштењу Института за здравље и сигурност хране Зеница (ИНЗ), поводом 2. априла, Свјетског дана свјесности о аутизму.

Показатељи аутизма

Стручњаци су дефинисали и како препознати да је дијете аутистично. Дијете нема „брбљања” до дванаестог (12.) мјесеца живота, нема гестикулације (попут упирања прстом, махања руком поздравних порука и слично) до 12. мјесеца живота, не изговара нити једну ријеч до шеснаестог (16.) мјесеца живота, нити изговара спонтане фраза од двије ријечи до двадесет четвртог (24.) мјесеца живота.

Особености да је дијете аутистично су и губитак било које језичне или социјалне вјештине у било којој доби, изостављање успостављања контакта очима с родитељима, не одазивање на своје име, иако се на остале звукове из околине реагује, незаинтересованост за другу дјецу, али и за плишане играчке.

Могући показатељи су и немогућност праћења покрета ближњих, заостатак у социјалном развоју, стереотипни покрети, односно покрети без сврхе, попут лупкања рукама, вртње главом, љуљања тијелом или окретања тањира и слично, тзв. “ритуално понашање”, односно извођење дневне активности увијек истим редом, рутински, попут реда облачења, те ограничено понашање, тј. понашање лимитирано фокусом, интересом или активношћу, попут превелике заокупљености једном играчком.

Како наводе из ИНЗ-а, битно је нагласити и неколико чињеница које свако дијете с аутизмом жели да знате! Дијете је прије свега – дијете. Аутизам је само један од аспеката карактера и не одређује га као особу.

Његово прихватање стварности је „искривљено”, то значи да уобичајени погледи, звукови, мириси, окуси и додири свакодневице, које ви можда чак и не примјећујете, за то дијете могу бити веома болни. Чак се и сама средина у којој мора живјети често може чинити непријатељска. Могу остављати утисак повучене или непријатељски расположене особе, али се уствари само покушавају заштити.

Стручњаци родитеље и пријатеље аутистичне дјеце моле да разликују “нећу” (ја бирам да несто нећу) и “не могу” (нисам то способан направити). Не ради се о томе да дијете не слуша упутства, него о томе да вас оно не може разумијети.

Аутистична дјеца не разумију игре ријечима, нијансе, дупла значења, метафоре и сарказам. Она размишљају конкретно и језик тумаче – дословно. Примјер – За њих је врло збуњујуће кад кажете да је нешто „мачији кашаљ”, када нема мачке на видику. Не схватају шта заиста мислите кад кажете – „ово ћеш ти лако направити”.

Препоруке, упозорења и савјети

Стручњаци упозоравају да је неопходно бити стрпљив с ограниченим вокабуларом дјеце која не знају ријечи које би описале своје осјећаје. С друге стране, дјеца могу звучати као мали професор или филмска звијезда, брбљајући ријечи или цијеле сценарије који су неочекивани за њихову животну доб.

Препорука родитељима и пријатељима аутистичне дјеце је да им помогну у социјалној интеракцији. Охрабрите другу дјецу да их позову да им се придруже у игрању с лоптом, могуће је да ће бити одушевљени што су укључени у игру. Најбољи су у играма које имају јасан почетак, ток и крај.

Покушајте открити шта је узрок њихгових “испада”, галаме, који су за њих саме страшнији него за вас, а догађају се кад је једно од њихових чула преоптерећено. Ако можете разумијети зашто се испад деси, онда се они могу спријечити.

Најбитније је – пружите им безусловну љубав. они нису изабрали аутизам. Без ваше подршке, шансе да буду успјешне и самосталне особе су слабе. Уз вашу подршку и вођење могућности су веће него што можда мислите. Три су кључне ријечи, наводе из ИНЗ-а – стрпљење, стрпљење и стрпљење.

Порадите на томе да гледате на њихов аутизам као на различиту способност, а не на неспособност. Због пажње коју посвећују ситним детаљима и способности да се нарочито фокусирају могу постати нови Ајнштајн (Einstein) или Моцарт (Mozart), а ваше стрпљење, помоћ и разумијевање ће им у томе бити пресудни.

Коментари 0
Повезане вијести
Све боје аутистичног спектра – прича једне маме о љубави, борби и успјеху Све боје аутистичног спектра – прича једне маме о љубави, борби и успјеху
Просвјетарима у Рудом затвор због поступања према ученику с аутизмом Просвјетарима у Рудом затвор због поступања према ученику с аутизмом
Међународна конференција о савременим начинима лијечења код поремећаја из спектра аутизма Међународна конференција о савременим начинима лијечења код поремећаја из спектра аутизма
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    22h 15m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    14h 43m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    20h 16m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    21h 8m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    21h 13m
    0