Дарујте крв, будите дио породице хуманости!

14.06.2024. 13:22
0
ИЗВОР: katera.news

Под слоганом: „Добровољни даваоци крви – најбројнија породица хуманости“ Црвени крст Републике Српске данас обиљежава Свјетски дан добровољних давалаца крви.

Тим поводом, посредством општинских и градских организација Црвеног крста, биће реализовано низ едукативно-информативних и активности на пољу здравствене дјелатности.

Сарадник за програм здравствене дјелатности у Црвеном крсту Републике Српске Миљан Клачар честитао је Свјетски дан добровољних давалаца крви свим добровољним даваоцима на пруженој помоћи и спашеним животима за 32 године, колико Црвени крст спроводи акције даривања крви широм Српске.

Клачар, као активни добровољни давалац крви и у раније периоду дугогодишњи волонтер Црвеног крста у Палама, истиче важност даривања крви као јединог лијека који може произвести само човјек.

- Свака особа се барем једном у животу нађе у ситуацији да јој је потребна трансфузија крви или да има прилику да дарује крв некоме коме је живот у опасности. Нема љепшег осјећаја него када дамо дио себе за опоравак особе којој је потребна крв. Као активни добровољни давалац крви настојим да својим примјером пошаљем позив и другима да се прикључе нашој најбројнијој породици хуманости - каже Клачар.

Он истиче да је добровољно давање крви најхуманији чин који га мотивише да кроз акције добровољног давања крви пружи помоћ другоме, коме је, можда, живот у опасности.

- Даваоци крви су најхуманији дио наше породице у Црвеном крсту Републике Српске и само човјек може да дарује крв, крв као лијек, који се не може произвести нити у једној лабораторији - додаје Клачар.

Према његовим ријечима, да би особе којима је крв потребна, на вријеме је добиле, трансфузиолошке службе болница у Републици Српској треба да имају довољне количине крви на стању.

- То се најлакше постиже изградњом колективне свијести о значају добровољног давалаштва крви за здравствени систем и цјелокупну друштвену заједницу у Републици Српској. Црвени крст Републике Српске активно спроводи све информативно-едукативне и промотивне активности током читаве године, са акцентом на значај добровољног давања крви. На тај начин подижемо свијест код јавности о значају даривања крви, анимирамо друге да се прикључе нашој хуманој породици и на тај начин пруже помоћ онима којима је потребна - каже Клачар.

 

Активности са акцентом на обиљежавање 14. јуна почињу данас и трајаће наредна два мјесеца, а фокус активности биће на организацији акција добровољног давања крви, едукативним предавањима о значају добровољног давалаштва крви и дружењем добровољних давалаца крви у организацији општинских и градских организација Црвеног крста.

Такође, Црвени крст Републике Српске у периоду у наредна два мјесеца, до 14. августа, реализоваће кампању са компанијом „OLX“ под слоганом: „Даруј крв, спаси живот и поклањамо ти 500 OLX кредита“.

 - Сви добровољни даваоци крви који у овом периоду буду даровали крв и компанији OLX то документују потврдом, оствариће 500 OLX кредита на свом OLX налогу, у знак захвалности за хуман чин. Такође, у овом периоду компанија OLX ће преко OLX портала вршити промоцију добровољног давалаштва крви и своје кориснике редовно информисати о терминима одржавања акција добровољног давања крви које организује структура ЦКРС - навео је Клачар.

Поред ове кампање, Црвени крст Републике Српске наставља да анимира организације да се ангажују у својим локалним срединама и уз подршку локалних самоуправа изборе могућност бесплатног паркинга за вишеструкте добровољне даваоце крви.

- Први примјер бесплатног паркинга на подручју једног града у Републици Српској долази из Прњавора, гдје је градска управа у сарадњи са Црвеним крстом Прњавор омогућила бесплатне услуге паркирања за све даваоце који су крв даривали 20 и више пута. Тај примјер је касније заживио у Српцу, Бањалуци, а однедавно и у Челинцу и Шамцу. Захваљујемо се локалним самоуправама у овим градовима који су подржали идеју организација Црвеног крста и који цијене овакав вид хуманости, као што је добровољно давање крви - истиче Клачар.

Коментари 0
Повезане вијести
Камп подмлатка Црвеног крста Републике Српске од 10. до 15. августа Камп подмлатка Црвеног крста Републике Српске од 10. до 15. августа
Акција добровољног давања крви 3. јула у Источном Новом Сарајеву Акција добровољног давања крви 3. јула у Источном Новом Сарајеву
Црвени крст Републике Српске слави 32 године постојања и успјешног рада Црвени крст Републике Српске слави 32 године постојања и успјешног рада
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 1m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 24m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    9h 57m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 54m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 45m
    0