Darujte krv, budite dio porodice humanosti!

14.06.2024. 13:22
0
IZVOR: katera.news

Pod sloganom: „Dobrovoljni davaoci krvi – najbrojnija porodica humanosti“ Crveni krst Republike Srpske danas obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Tim povodom, posredstvom opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta, biće realizovano niz edukativno-informativnih i aktivnosti na polju zdravstvene djelatnosti.

Saradnik za program zdravstvene djelatnosti u Crvenom krstu Republike Srpske Miljan Klačar čestitao je Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi svim dobrovoljnim davaocima na pruženoj pomoći i spašenim životima za 32 godine, koliko Crveni krst sprovodi akcije darivanja krvi širom Srpske.

Klačar, kao aktivni dobrovoljni davalac krvi i u ranije periodu dugogodišnji volonter Crvenog krsta u Palama, ističe važnost darivanja krvi kao jedinog lijeka koji može proizvesti samo čovjek.

- Svaka osoba se barem jednom u životu nađe u situaciji da joj je potrebna transfuzija krvi ili da ima priliku da daruje krv nekome kome je život u opasnosti. Nema ljepšeg osjećaja nego kada damo dio sebe za oporavak osobe kojoj je potrebna krv. Kao aktivni dobrovoljni davalac krvi nastojim da svojim primjerom pošaljem poziv i drugima da se priključe našoj najbrojnijoj porodici humanosti - kaže Klačar.

On ističe da je dobrovoljno davanje krvi najhumaniji čin koji ga motiviše da kroz akcije dobrovoljnog davanja krvi pruži pomoć drugome, kome je, možda, život u opasnosti.

- Davaoci krvi su najhumaniji dio naše porodice u Crvenom krstu Republike Srpske i samo čovjek može da daruje krv, krv kao lijek, koji se ne može proizvesti niti u jednoj laboratoriji - dodaje Klačar.

Prema njegovim riječima, da bi osobe kojima je krv potrebna, na vrijeme je dobile, transfuziološke službe bolnica u Republici Srpskoj treba da imaju dovoljne količine krvi na stanju.

- To se najlakše postiže izgradnjom kolektivne svijesti o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi za zdravstveni sistem i cjelokupnu društvenu zajednicu u Republici Srpskoj. Crveni krst Republike Srpske aktivno sprovodi sve informativno-edukativne i promotivne aktivnosti tokom čitave godine, sa akcentom na značaj dobrovoljnog davanja krvi. Na taj način podižemo svijest kod javnosti o značaju darivanja krvi, animiramo druge da se priključe našoj humanoj porodici i na taj način pruže pomoć onima kojima je potrebna - kaže Klačar.

 

Aktivnosti sa akcentom na obilježavanje 14. juna počinju danas i trajaće naredna dva mjeseca, a fokus aktivnosti biće na organizaciji akcija dobrovoljnog davanja krvi, edukativnim predavanjima o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi i druženjem dobrovoljnih davalaca krvi u organizaciji opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta.

Takođe, Crveni krst Republike Srpske u periodu u naredna dva mjeseca, do 14. avgusta, realizovaće kampanju sa kompanijom „OLX“ pod sloganom: „Daruj krv, spasi život i poklanjamo ti 500 OLX kredita“.

 - Svi dobrovoljni davaoci krvi koji u ovom periodu budu darovali krv i kompaniji OLX to dokumentuju potvrdom, ostvariće 500 OLX kredita na svom OLX nalogu, u znak zahvalnosti za human čin. Takođe, u ovom periodu kompanija OLX će preko OLX portala vršiti promociju dobrovoljnog davalaštva krvi i svoje korisnike redovno informisati o terminima održavanja akcija dobrovoljnog davanja krvi koje organizuje struktura CKRS - naveo je Klačar.

Pored ove kampanje, Crveni krst Republike Srpske nastavlja da animira organizacije da se angažuju u svojim lokalnim sredinama i uz podršku lokalnih samouprava izbore mogućnost besplatnog parkinga za višestrukte dobrovoljne davaoce krvi.

- Prvi primjer besplatnog parkinga na području jednog grada u Republici Srpskoj dolazi iz Prnjavora, gdje je gradska uprava u saradnji sa Crvenim krstom Prnjavor omogućila besplatne usluge parkiranja za sve davaoce koji su krv darivali 20 i više puta. Taj primjer je kasnije zaživio u Srpcu, Banjaluci, a odnedavno i u Čelincu i Šamcu. Zahvaljujemo se lokalnim samoupravama u ovim gradovima koji su podržali ideju organizacija Crvenog krsta i koji cijene ovakav vid humanosti, kao što je dobrovoljno davanje krvi - ističe Klačar.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kamp podmlatka Crvenog krsta Republike Srpske od 10. do 15. avgusta Kamp podmlatka Crvenog krsta Republike Srpske od 10. do 15. avgusta
Akcija dobrovoljnog davanja krvi 3. jula u Istočnom Novom Sarajevu Akcija dobrovoljnog davanja krvi 3. jula u Istočnom Novom Sarajevu
Crveni krst Republike Srpske slavi 32 godine postojanja i uspješnog rada Crveni krst Republike Srpske slavi 32 godine postojanja i uspješnog rada
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    15h 5m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    7h 28m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    12h 1m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    14h 58m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    14h 49m
    0