Деда Радослав осмислио необичну справу за “тјерање корона вируса”

09.12.2021. 14:06
0
ИЗВОР: Глас Српске

У доба пандемије корона вируса свако се против пошасти бори на неки свој начин. Ношење маске, држање дистанце, пуно витамина и чешће прање руку него што то чинимо иначе су најчешћи којима прибјегавамо.

Међутим, дјед Радосав Марковић из села Ражана код Косјерића отишао је корак даље и направио јединствен патент корона вентилатор. Иако загазио у десету деценију живота (има 91 годину) каже да се до сада није заразио, а да је за то заслужан управо његов необичан изум.

- Кад се захуктало све ово са короном одлучио сам због супруге и себе да направим вентилатор који у просторију убацује свјеж ваздух, а напоље избацује вирусе и бактерије. Чак и муве тјера из просторије ако их има, притом и додатно хлади простор. Додао сам и један дио у ком стоји алкохол, па се избацивањем тих честица дезинфикује простор. То што се нисмо заразили по мени дугујем само овом вентилатору, који је “тјерао” вирусе и бактерије из простора у којем свакодневно боравимо - рекао је дјед Радосав за Рину.

Како каже, ово није први пут да сам осмисли и направи неку чудну справу која је њему и супрузи помагала у домаћинству. Све што очима види, овај витални старац са падина Маљена може рукама и да направи. По струци је електиричар, па му је то додатно олакшало рад на патенту.

- Имао сам доста старих дијелова у мојој радионици које сам искористио. Мотор који га покреће је јако мали и троши врло мало електричне енергије, око једног киловата. Прије овог вентилатора направио сам супрузи машину која јој помаже у пребирању пасуља и одваја зрна од трунки које остају. То је био заиста тежак посао, али успио сам - прича Радосав.

У селу га већ познају као одличног мајстора, а тек сад схватају да иако се ближи стотој дјед Раћо прави иноватор. Осим два вентилатора која могу стати раме уз раме са неким савременим патентима његово мајсторско знање у околини Косјерића чувају и бројне косилице, циркулари и машине за обраду дрвета.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 49m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 48m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 30m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 3m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    16h 37m
    2