Деликатес из тегле, паприке у сенфу

09.09.2020. 17:58
0
ИЗВОР: Nezavisne

Краљица јесени, црвена паприка рога најчешће се користи за печење и припрему разних салата од печене паприке, а у себи скрива богатство витамина и минерала потребних човјековом организму.

Све врсте паприка, па тако и ова, немају велику енергетску вриједност, па је погодна за дијеталну исхрану, а такође је богата витаминима и минералима - у себи садржи елементе који на људски организам дјелују као антидепресив, диуретик и антисептик, а повољно утиче на цијели имунолошки систем.

Ако не знате шта припремити за ручак, али и зимницу, роге су ту да вам олакшају посао - испеците их па зачините першуном, бијелим луком, бибером и маслиновим уљем,  комбинујте их с куваним јајима и печеним кромпиром, напуните их сиром, укуселите у теглама, а можете направити и паприке у сенфу који ће вам током јесени и зиме бити савршен прилог уз разна печена или сува меса.

Паприке у сенфу

Ова салата је једноставна и брзо се припрема. За оне који су већ испробали све уобичајене начине спремања паприка за зиму, доносимо рецепт и прилику да испробају нешто ново.

Састојци:

3 кг црвених паприка (можете комбиновати и жуте и зелене)

700 г сенфа

400 мл уља

300 мл воде

300 мл алкохолног сирћета

300 мл уља

2 кашике шећера

1 кашика соли

Припрема:

Паприке очистите, оприте па нарежите на дебље траке или коцкице, по жељи. У шерпу сипајте воду, уље, сирће, со и шећер, те сачекајте да прокува. Када вода са осталим састојцима прокључа, убаците насјецкане паприке и кувајте осам до 10 минута. Куване паприке извадите из воде и оставите да се оциједе и охладе. Измиксајте сенф, постепено додавајућу уље. У добро умућену смјесу сенфа и уља додајте охлађене паприке, па све добро измијешајте. Сипајте у стерилисане тегле, а затим тегле поредајте у тепсију и ставите у загријену рерну на 10 минута.

Природан извор влакана

Јесенске црвене паприке изврстан су извор влакана. Имате ли проблема са затвором, неколико дана заредом поједите двије до три печене роге. Немојте их гулити јер ћете тако смањити њихово лаксативно дејство.

Осим тога, висока микронутритивна, а ниска енергетска вриједност те обиље влакана чини паприке идеалним савезницима током мршављења, те се с правом сматрају природном функционалном храном. Немојте да сезона ових јесенских љепотица прође без вас - конзумирајте их у свим облицима.

О рогама

Роге су добиле име по томе што подсјећају на рог краве, дугуљасте су, жуте, црвене или зелене боје. Хибридне сорте имају занимљива имена - дукат, камелеон, бијело уво, делфина, амфора, слоново уво. Неке сорте припадају бабурама, неке полубабурама, а неке се убрајају у хибридне роге. Разликују се по укусу и структури меса, боји, тежини, употреби у домаћинству, времену сјетве и брања и другим одликама.

Редовна конзумација паприке

- подиже имунитет

- подстиче производњу колагена

- побољшава вид

- подиже расположење

- подстиче раст косе

- убрзава метаболизам

Коментари 0
Повезане вијести
Посна брза чорба Посна брза чорба
Посне суве паприке пуњене кромпиром Посне суве паприке пуњене кромпиром
Посна тортиља са туњевином Посна тортиља са туњевином
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    10h 29m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    11h 13m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    15h 18m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    15h 22m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    49m
    0