Демобилисани борац ВРС живи у трошној кући и од милостиње комшија (ФОТО)

24.01.2022. 20:01
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Мирко Личина (62) из села Доњи Матавази, код Новог Града, у тешким условима дочекао је зиму, а тренутно преживљава у трошној кући, која само што се није срушила, и то од милостиње комшија које му помажу.

Овај демобилисани борац има бројне здравствене проблеме, а за лијечење и операцију која му је потребна нема новца.

Зоран Бабић, комшија, који је покренуо хуманитарну акцију како би се помогло Мирку Личини, прича за "Независне новине" да он већ седам пуних година живи без електричне енергије.

- Ово је човјек који је стварао Републику Српску и несебично се давао у протеклом, несрећном рату, а данас је заборављен од свих. Мирко Личина живи у условима који су недостојни човјека - казао је Бабић.

Према његовим ријечима, кућа у којој живи Мирко веома је трошна и у очајном је стању.

- Откако се вратио из Србије прије седам година у своју родну кућу, живи без струје, а преживљава од туђе милостиње и тога шта му комшије дају. Столарија је готово никаква, питање је само када ће се и кровна конструкција срушити, а дио зида се већ урушио. Иста ствар је и са покућством које има у оронулој кући. То је свега неколико старих лонаца, тањира и прибор за јело, што је добио од мјештана. Воду има испред куће, али у љетним мјесецима бунар пресуши, па и са тим љети има проблем. Такође, љети води борбу са змијама, пали крпе око куће да их растјера - објашњава Бабић.

Велики проблем представља, како је истакао Бабић, то што је Мирку озбиљно нарушено здравље.

- Када је радио у Србији, доживио је мождани удар и једно вријеме је чак био у коми. Има висок шећер, масноћу, а нема новца да се лијечи. По мом мишљењу, Мирко је медицински феномен, никакве терапије нема да се лијечи и од чега да живи. Неколико мјесеци због бруха отежано се креће и трпи болове, јер нема новац за операцију. По љекарским налазима, он би требало да узима одређену терапију за регулацију крвног притиска, масноће и шећера у крви, али због лоше материјалне ситуације није у могућности то себи да приушти - навео је Бабић.

Додаје да је Мирко раније и радио у селу на надницу како би себи зарадио за живот, али откако има проблеме са брухом, не може ни да ради.

- Њему би најбитније било да му се некако плати та операција да се излијечи. Оно што је додатни проблем јесте да се он нема гдје вратити послије операције и ако се излијечи, јер кућа само што се није срушила. Можда би рјешење било набавка и постављање неког стамбеног контејнера. До Мирка се тренутно не може уопште доћи аутом, јер је све зарасло, а нема пута, једино је могуће доћи пјешке - нагласио је Бабић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Независне

Мирко је иначе прије прошлог рата у Босни и Херцеговини радио у Загребу на жељезници, гдје је добио и признање за најбољег радника.

Сви људи добре воље који желе да помогну Мирку Личини из Доњих Матаваза, код Новог Града, могу да се јаве Зорану Бабићу на број мобилног телефона 066/489-357.

Коментари 0
Повезане вијести
Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске
Како је двадесетогодишњакиња постала симбол Гарде Републике Српске Како је двадесетогодишњакиња постала симбол Гарде Републике Српске
Сјећање: Бошко Новаковић, један од најмлађих гардиста који је положио живот за Републику Српску Сјећање: Бошко Новаковић, један од најмлађих гардиста који је положио живот за Републику ...
Најчитаније
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    9h 34m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    5h 0m
    0
  • Посни роштиљ од кромпира
    5h 10m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    5h 15m
    0
  • Саслушана мајка осумњиченог за убиство Данке Илић
    11h 54m
    0