Демобилисани борац ВРС живи у трошној кући и од милостиње комшија (ФОТО)

24.01.2022. 20:01
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Мирко Личина (62) из села Доњи Матавази, код Новог Града, у тешким условима дочекао је зиму, а тренутно преживљава у трошној кући, која само што се није срушила, и то од милостиње комшија које му помажу.

Овај демобилисани борац има бројне здравствене проблеме, а за лијечење и операцију која му је потребна нема новца.

Зоран Бабић, комшија, који је покренуо хуманитарну акцију како би се помогло Мирку Личини, прича за "Независне новине" да он већ седам пуних година живи без електричне енергије.

- Ово је човјек који је стварао Републику Српску и несебично се давао у протеклом, несрећном рату, а данас је заборављен од свих. Мирко Личина живи у условима који су недостојни човјека - казао је Бабић.

Према његовим ријечима, кућа у којој живи Мирко веома је трошна и у очајном је стању.

- Откако се вратио из Србије прије седам година у своју родну кућу, живи без струје, а преживљава од туђе милостиње и тога шта му комшије дају. Столарија је готово никаква, питање је само када ће се и кровна конструкција срушити, а дио зида се већ урушио. Иста ствар је и са покућством које има у оронулој кући. То је свега неколико старих лонаца, тањира и прибор за јело, што је добио од мјештана. Воду има испред куће, али у љетним мјесецима бунар пресуши, па и са тим љети има проблем. Такође, љети води борбу са змијама, пали крпе око куће да их растјера - објашњава Бабић.

Велики проблем представља, како је истакао Бабић, то што је Мирку озбиљно нарушено здравље.

- Када је радио у Србији, доживио је мождани удар и једно вријеме је чак био у коми. Има висок шећер, масноћу, а нема новца да се лијечи. По мом мишљењу, Мирко је медицински феномен, никакве терапије нема да се лијечи и од чега да живи. Неколико мјесеци због бруха отежано се креће и трпи болове, јер нема новац за операцију. По љекарским налазима, он би требало да узима одређену терапију за регулацију крвног притиска, масноће и шећера у крви, али због лоше материјалне ситуације није у могућности то себи да приушти - навео је Бабић.

Додаје да је Мирко раније и радио у селу на надницу како би себи зарадио за живот, али откако има проблеме са брухом, не може ни да ради.

- Њему би најбитније било да му се некако плати та операција да се излијечи. Оно што је додатни проблем јесте да се он нема гдје вратити послије операције и ако се излијечи, јер кућа само што се није срушила. Можда би рјешење било набавка и постављање неког стамбеног контејнера. До Мирка се тренутно не може уопште доћи аутом, јер је све зарасло, а нема пута, једино је могуће доћи пјешке - нагласио је Бабић.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: Независне

Мирко је иначе прије прошлог рата у Босни и Херцеговини радио у Загребу на жељезници, гдје је добио и признање за најбољег радника.

Сви људи добре воље који желе да помогну Мирку Личини из Доњих Матаваза, код Новог Града, могу да се јаве Зорану Бабићу на број мобилног телефона 066/489-357.

Коментари 0
Повезане вијести
Како је Војсци Републике Српске 1992. године неправедно одузет аеродром Бутмир Како је Војсци Републике Српске 1992. године неправедно одузет аеродром Бутмир
Oбиљежено 30 година од формирања Прве романијске пјешадијске бригаде Oбиљежено 30 година од формирања Прве романијске пјешадијске бригаде
Први сусрети планинара Републике Српске од 8. до 10. јула Први сусрети планинара Републике Српске од 8. до 10. јула
Најчитаније
 • Преминула Сузана Рађен Тодорић
  15h 38m
  1
 • Додик кандидат за предсједника Српске, Цвијановићева за Предсједништво БиХ
  16h 46m
  1
 • Утврђена ранг-листа за додјелу 50 стипендија
  20h 39m
  0
 • Како је Војсци Републике Српске 1992. године неправедно одузет аеродром Бутмир
  20h 24m
  3
 • Сутра обустава саобраћаја у дијелу Источног Новог Сарајева
  16h 25m
  0