Десанка Максимовић увреда за Албанце у Бујановцу: Траже промјену имена школе

13.11.2023. 10:58
0
ИЗВОР: in4s.net

Одбор Основне школе „Десанка Максимовић“ у селу Биљача у општини Бујановац, прихватио је иницијативу предсједника Националног савјета Албанаца Невзада Лутфијуа да промијени име.

Како је рекао Лутфију, велика је увреда да се ова образовна институција зове по српској пјесникињи будући да се ради о другом по величини селу насељеном Албанцима у поменутој општини.

О промјени назива школе која би требало да понесе име албанског књижевника Исмаила Кадареа сада треба да се изјасне одборници локалне скупштине, који би о овом приједлогу требало да расправљају у сриједу, а коначну ријеч ће дати министар просвјете.

- Беспотребна иницијатива која подиже тензије, само тако могу да дефинишем овај предлог. Нема потребе за тим, ово бих рекао чак и када би Срби тражили да се мења неки албански назив. Ближе се локални избори и на овај начин Албанци покушавају да стекну неке политичке поене - сматра директор Координационог тела за Бујановац, Прешево и Медвеђу Ненад Митровић, преноси Спутник.

Додао је да је тамошња владајућа албанска коалиција на стакленим ногама, те да овај случај користи за уједињење како би се касније добила сагласност за усвајање буџета.

- Школе и деца не смеју да се користе у било какве политичке сврхе и не смеју бити разлог дизања националних тензије - истакао је Митровић.

Директор школе Назми Нухију није хтио да коментарише иницијативу, али је рекао да школу похађа 222 ученика, те да је до септембра 2023. настава била двојезична, али да је ове школске године само на албанском јер међу ученицима нема Срба.

У Биљачи иначе готово да нема Срба, остало је тек неколико старијих мjештана који не желе да напусте огњиште. Албанци с којима су „Новости“ разговарале кажу да им није битно како се школа зове докле год има ко да иде у њу.

Коментари 0
Повезане вијести
Србима у Лукавцу забрањено и дружење Србима у Лукавцу забрањено и дружење
Графити терористичке ОВК на цркви у Крајишту Графити терористичке ОВК на цркви у Крајишту
На свака три дана по један етнички мотивисан напад на Србе На свака три дана по један етнички мотивисан напад на Србе
Најчитаније
 • Ударио дјевојку, излетио го из куће па пропао у подрум и погинуо
  19h 5m
  1
 • Традиционална моба косача код Васковића (ВИДЕО)
  21h 42m
  0
 • Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО)
  21h 53m
  0
 • Скандалозан говор градоначелника Дубровника
  13h 38m
  0
 • Једногодишњaк у критичном стању након незгоде на зип-лајну
  22.07.2024
  0