Десет савјета за његу биљака током љета

25.07.2023. 18:38
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Када дође љето и топло вријеме јављају се многе недоумице по питању заливања биљака, а ово су правила која ће вам помоћи да им пружите најбољу могућу његу.

Правило бр. 1 - Одредите мјеру заливања

Развој већине биљака зависи од процента равномјерне влажности. Међутим, често чим видимо да земља око биљке није довољно влажна, ми додајемо још воде. Потребно је оставити земљу да се довољно осуши, па тек онда додати воде. Благо сушење земље имаће бољи ефекат на бржи раст коријена него константно заливање.

Правило бр. 2 - Заливајте рјеђе, али темељније

Ваше биљке заливајте једном до два пута недјељно. То ће бити довољно да освјежите биљке, пружите им влажност. Боље је да цвијеће заливате рјеђе, али већом количином воде, него са мало воде, а често.

Правило бр. 3 - Заливајте у одређеном дијелу дана

Иако неки то већ знају, потребно је нагласити да је биљке најбоље заливати током касних вечерњих или раних јутарњих сати. С обзиром на то да је вода хладна, а земљиште топло, уколико ипак одлучите да је боље заливати биљке по највећој врућини, сјетите се да ће сва вода много брже испарити и да ће биљке брзо остати без влажности. Такође, уколико их залијете увече, оне ће бити опскрбљене водом и спремне ће сачекати нови дан.

Правило бр. 4 - Нека листови остану суви

Влажно лишће постаје врло брзо обољело лишће. Уколико их навлажите и оставите тако преко ноћи, створићете погодно тло за стварање гљивица. С друге стране, уколико на листовима остане воде преко дана, на тим мјестима ће се створити опекотине од сунца.

Правило бр. 5 - Одредите количину воде

Адекватна количина воде за заливање подразумијева да она мора стићи и до коријена. Премала количина воде често покрива само горњи слој земље и не одлази у дубину. Довољна количина воде подразумијева и да влажност земљишта буде равномерно распоређена све док плодови, у случају поврћа и воћа, не буду спремни за брање.

Правило бр. 6 - Заливајте у неколико наврата

Води је потребно времена да продре у земљу. Умјесто да се ваше саксије цвећа преливају, или да око вашег струка парадајза ставите толико воде да почне да отиче, најбоље је да додајете воду у дијеловима. Дакле, будите стрпљиви и заливајте ваше биљке у неколико наврата.

Правило бр. 7 - Заливајте биљку са свих страна

Уколико заливате биљке само у једном дијелу, а запостављате други, то доводи бржег развоја и раста коријена само са те стране, а самим тим и до слабијег апсорбовања хранљивих материја из земљишта. Да би се оне правилно и једнако развијале, важно је да их заливате са свих страна равномерно.

Правило бр. 8 - Немојте их запоставити

У вријеме годишњих одмора увијек нас брине кога да задужимо да се стара о нашим биљкама. Сада не морате бринути о томе јер биљке можете поредати у каду и сипати мало воде да би имале довољно влаге. Још ако имате осунчани прозор у купатилу преко ког ће свијетлост долазити до њих, то је идеално ријешење. Ипак, уколико имате већу количину биљака, најбоље је да неког од родбине или комшију задужите да води рачуна о њима док сте ви на одмору.

Правило бр. 9 - Обезбиједите проток ваздуха до коријена

Уколико ставите превелику количину воде око ваших биљака, то ће смањити проток ваздуха до коријена биљке. Ћелије у коријену ће се "давити" без кисика.

Правило бр. 10 - Глина дуже задржава влагу

Садите ваше биљке у земљишту гдје има глине. Глина је позната по томе да дуже задржава влагу у земљишту. Током врелих љетњих дана она ће дуже задржавати влажност и нећете морати да бринете у ком се стању налазе ваше биљке, преноси АГРОмедиа.

Коментари 0
Повезане вијести
Скида трагове фломастера и бојица: Трик за чисте зидове (ВИДЕО) Скида трагове фломастера и бојица: Трик за чисте зидове (ВИДЕО)
Најлакши начин да очистите радијаторе пуне прашине Најлакши начин да очистите радијаторе пуне прашине
Величанствене љубичице и током зиме Величанствене љубичице и током зиме
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    21h 54m
    3
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    23h 32m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    19h 40m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    16h 47m
    0
  • Оперисан Срђан Ђоковић
    19h 45m
    0