Deset savjeta za njegu biljaka tokom ljeta

25.07.2023. 18:38
0
IZVOR: glassrpske.com

Kada dođe ljeto i toplo vrijeme javljaju se mnoge nedoumice po pitanju zalivanja biljaka, a ovo su pravila koja će vam pomoći da im pružite najbolju moguću njegu.

Pravilo br. 1 - Odredite mjeru zalivanja

Razvoj većine biljaka zavisi od procenta ravnomjerne vlažnosti. Međutim, često čim vidimo da zemlja oko biljke nije dovoljno vlažna, mi dodajemo još vode. Potrebno je ostaviti zemlju da se dovoljno osuši, pa tek onda dodati vode. Blago sušenje zemlje imaće bolji efekat na brži rast korijena nego konstantno zalivanje.

Pravilo br. 2 - Zalivajte rjeđe, ali temeljnije

Vaše biljke zalivajte jednom do dva puta nedjeljno. To će biti dovoljno da osvježite biljke, pružite im vlažnost. Bolje je da cvijeće zalivate rjeđe, ali većom količinom vode, nego sa malo vode, a često.

Pravilo br. 3 - Zalivajte u određenom dijelu dana

Iako neki to već znaju, potrebno je naglasiti da je biljke najbolje zalivati tokom kasnih večernjih ili ranih jutarnjih sati. S obzirom na to da je voda hladna, a zemljište toplo, ukoliko ipak odlučite da je bolje zalivati biljke po najvećoj vrućini, sjetite se da će sva voda mnogo brže ispariti i da će biljke brzo ostati bez vlažnosti. Takođe, ukoliko ih zalijete uveče, one će biti opskrbljene vodom i spremne će sačekati novi dan.

Pravilo br. 4 - Neka listovi ostanu suvi

Vlažno lišće postaje vrlo brzo oboljelo lišće. Ukoliko ih navlažite i ostavite tako preko noći, stvorićete pogodno tlo za stvaranje gljivica. S druge strane, ukoliko na listovima ostane vode preko dana, na tim mjestima će se stvoriti opekotine od sunca.

Pravilo br. 5 - Odredite količinu vode

Adekvatna količina vode za zalivanje podrazumijeva da ona mora stići i do korijena. Premala količina vode često pokriva samo gornji sloj zemlje i ne odlazi u dubinu. Dovoljna količina vode podrazumijeva i da vlažnost zemljišta bude ravnomerno raspoređena sve dok plodovi, u slučaju povrća i voća, ne budu spremni za branje.

Pravilo br. 6 - Zalivajte u nekoliko navrata

Vodi je potrebno vremena da prodre u zemlju. Umjesto da se vaše saksije cveća prelivaju, ili da oko vašeg struka paradajza stavite toliko vode da počne da otiče, najbolje je da dodajete vodu u dijelovima. Dakle, budite strpljivi i zalivajte vaše biljke u nekoliko navrata.

Pravilo br. 7 - Zalivajte biljku sa svih strana

Ukoliko zalivate biljke samo u jednom dijelu, a zapostavljate drugi, to dovodi bržeg razvoja i rasta korijena samo sa te strane, a samim tim i do slabijeg apsorbovanja hranljivih materija iz zemljišta. Da bi se one pravilno i jednako razvijale, važno je da ih zalivate sa svih strana ravnomerno.

Pravilo br. 8 - Nemojte ih zapostaviti

U vrijeme godišnjih odmora uvijek nas brine koga da zadužimo da se stara o našim biljkama. Sada ne morate brinuti o tome jer biljke možete poredati u kadu i sipati malo vode da bi imale dovoljno vlage. Još ako imate osunčani prozor u kupatilu preko kog će svijetlost dolaziti do njih, to je idealno riješenje. Ipak, ukoliko imate veću količinu biljaka, najbolje je da nekog od rodbine ili komšiju zadužite da vodi računa o njima dok ste vi na odmoru.

Pravilo br. 9 - Obezbijedite protok vazduha do korijena

Ukoliko stavite preveliku količinu vode oko vaših biljaka, to će smanjiti protok vazduha do korijena biljke. Ćelije u korijenu će se "daviti" bez kisika.

Pravilo br. 10 - Glina duže zadržava vlagu

Sadite vaše biljke u zemljištu gdje ima gline. Glina je poznata po tome da duže zadržava vlagu u zemljištu. Tokom vrelih ljetnjih dana ona će duže zadržavati vlažnost i nećete morati da brinete u kom se stanju nalaze vaše biljke, prenosi AGROmedia.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šta uraditi ukoliko vas ujede zmija? Šta uraditi ukoliko vas ujede zmija?
Skida tragove flomastera i bojica: Trik za čiste zidove (VIDEO) Skida tragove flomastera i bojica: Trik za čiste zidove (VIDEO)
Najlakši način da očistite radijatore pune prašine Najlakši način da očistite radijatore pune prašine
Najčitanije
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    9m
    1
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    14h 10m
    0
  • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    18h 32m
    4
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    18h 57m
    0
  • Luka Gligorić učenik generacije Srednje škole „28. juni“
    16h 47m
    1