Десетогодишњица обретења моштију Светог Јакова Туманског (ВИДЕО)

22.10.2024. 11:49
0
ИЗВОР: katera.news

Његово високопреосвештенство митрополит браничевски г. Игњатије служио је у недјељу Свету литургију у манастиру Тумане поводом десете годишњице од обретења моштију Светог Јакова Туманског.

Саслуживали су високопреосвећена господа митрополити преспанско-пелагонијски Петар, врањски Пахомије, тетовскогостиварски Јосиф, шумадијски Јован и тимочки Иларион, као и преосвећени епископ топлички г. Петар, уз молитвено учешће многобројног вјерног народа.

Послије Свете литургије освештани су славски дарови, а потом је служен акатист светитељима и молитве за здравље, преноси ТВ Храм.

Свети Јаков

Свети Јаков, свјетовно Радоје Арсовић, рођен је 1894. године у селу Кушићи надомак Ивањице. Послије основног образовања, жељан науке и сазнања отиснуо се у Француску, гдје је завршио студије и стекао два доктората, један из области филозофије на Сорбони у Паризу, а други из области права у Момпељео.

Радио је као службеник у дипломатији Краљевине Југославије у Француској.

Једном приликом се нашао у Врњањкој Бањи на одржавању сабора богомољачких братстава Србије. Задивио се проповиједима Светог владике Николаја, напустио службу и свјетовни живот, отишао код њега са молбом да буде искушеник. Након дугог испитивања владика га је примио.

Као искушеник прошао је сва монашка послушања. 

Прије Другог свјетског рата је био уредник Хришћанског мисионара, а пред сам рат и у току њега, био је ватрени проповједник вјере, украшен равноапостолном ревношћу. Стекавши многе духовне дарове, био је и прозорљив. Предвидио је оба бомбардовања Београда, бомбардовање манастира Жиче и др.

У току рата живио је у манастиру Љубостињи, гдје је упамћен као велики подвижник. Мучен од комуниста, исповједнички се упокојио, након жестоког батинања у селу Раброву, у фебруару 1946. године. По сопственом завјештању сахрањен је у манастиру Туману.

Мошти су му откривене 21. октобра 2014. године.

Фото: UTS PRODUCTION

Коментари 0
Повезане вијести
Пешић потписао уговор, остаје селектор Србије Пешић потписао уговор, остаје селектор Србије
Велики рат на Блиском истоку води до катастрофе свјетских размјера Велики рат на Блиском истоку води до катастрофе свјетских размјера
Експлозија у “Слободи” у Чачку, има повријеђених Експлозија у “Слободи” у Чачку, има повријеђених
Најчитаније
  • Земни остаци Јована Дучића сахрањени у Требињу
    22h 11m
    8
  • Родитељ гађао флашом директора школе зато што није могао да довезе дијете до саме школе!?
    17h 29m
    0
  • Са тржишта БиХ се повлачи аргета паштета чији је рок 10. септембар 2027. године
    15h 52m
    0
  • Бора Станковић - "Сликар" пролазности живота и људске трагике
    16h 23m
    0
  • СИПА ухапсила пет особа
    20h 45m
    0