Desetogodišnjica obretenja moštiju Svetog Jakova Tumanskog (VIDEO)

22.10.2024. 11:49
0
IZVOR: katera.news

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit braničevski g. Ignjatije služio je u nedjelju Svetu liturgiju u manastiru Tumane povodom desete godišnjice od obretenja moštiju Svetog Jakova Tumanskog.

Sasluživali su visokopreosvećena gospoda mitropoliti prespansko-pelagonijski Petar, vranjski Pahomije, tetovskogostivarski Josif, šumadijski Jovan i timočki Ilarion, kao i preosvećeni episkop toplički g. Petar, uz molitveno učešće mnogobrojnog vjernog naroda.

Poslije Svete liturgije osveštani su slavski darovi, a potom je služen akatist svetiteljima i molitve za zdravlje, prenosi TV Hram.

Sveti Jakov

Sveti Jakov, svjetovno Radoje Arsović, rođen je 1894. godine u selu Kušići nadomak Ivanjice. Poslije osnovnog obrazovanja, željan nauke i saznanja otisnuo se u Francusku, gdje je završio studije i stekao dva doktorata, jedan iz oblasti filozofije na Sorboni u Parizu, a drugi iz oblasti prava u Mompeljeo.

Radio je kao službenik u diplomatiji Kraljevine Jugoslavije u Francuskoj.

Jednom prilikom se našao u Vrnjanjkoj Banji na održavanju sabora bogomoljačkih bratstava Srbije. Zadivio se propovijedima Svetog vladike Nikolaja, napustio službu i svjetovni život, otišao kod njega sa molbom da bude iskušenik. Nakon dugog ispitivanja vladika ga je primio.

Kao iskušenik prošao je sva monaška poslušanja. 

Prije Drugog svjetskog rata je bio urednik Hrišćanskog misionara, a pred sam rat i u toku njega, bio je vatreni propovjednik vjere, ukrašen ravnoapostolnom revnošću. Stekavši mnoge duhovne darove, bio je i prozorljiv. Predvidio je oba bombardovanja Beograda, bombardovanje manastira Žiče i dr.

U toku rata živio je u manastiru Ljubostinji, gdje je upamćen kao veliki podvižnik. Mučen od komunista, ispovjednički se upokojio, nakon žestokog batinanja u selu Rabrovu, u februaru 1946. godine. Po sopstvenom zavještanju sahranjen je u manastiru Tumanu.

Mošti su mu otkrivene 21. oktobra 2014. godine.

Foto: UTS PRODUCTION

Komentari 0
Povezane vijesti
Pešić potpisao ugovor, ostaje selektor Srbije Pešić potpisao ugovor, ostaje selektor Srbije
Veliki rat na Bliskom istoku vodi do katastrofe svjetskih razmjera Veliki rat na Bliskom istoku vodi do katastrofe svjetskih razmjera
Eksplozija u “Slobodi” u Čačku, ima povrijeđenih Eksplozija u “Slobodi” u Čačku, ima povrijeđenih
Najčitanije
  • Zemni ostaci Jovana Dučića sahranjeni u Trebinju
    23h 57m
    8
  • Sa tržišta BiH se povlači argeta pašteta čiji je rok 10. septembar 2027. godine
    17h 38m
    0
  • Roditelj gađao flašom direktora škole zato što nije mogao da doveze dijete do same škole!?
    19h 15m
    0
  • Bora Stanković - "Slikar" prolaznosti života i ljudske tragike
    18h 9m
    0
  • SIPA uhapsila pet osoba
    22h 31m
    0