Детаљи из оптужнице за крађу доказа из депоа МУП Републике Српске

10.11.2021. 19:53
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Окружно јавно тужилаштво Бањалука потврдило је раније порталу Српскаинфо да је због нестанка доказа из депозита МУП Републике Српске у касарни „Сарица“ подигло једну оптужницу, док су два предмета и даље у раду.

Прецизирали су да је подигнута оптужница против Ж.Г, те да је прослијеђена Основном суду у Бањалуци на потврђивање.

Друга два предмета, која су отворена у тужилаштву, односе се на истрагу против више непознатих особа и предмет који је тек у фази прикупљања потребних обавјештења, након којих ће се донијети тужилачка одлука о евентуалном отварању истраге или обустави поступка.

Српскаинфо сазнаје да је оптужница подигнута против депозитара у пензији Жељка Г. Њега терете за кривично дјело злоупотребе службеног положаја и овлаштења.

Бијела кеса

Према наводима из оптужнице, Жељко Г. је током 2020. године, као службено лице, полицијски службеник, радећи на радном мјесту депозитара у МУП Републике Српске искористио свој службени положај у намјери да себи прибави имовинску корист.

– Отворио је бијелу кесу залијепљену траком с натписом Окружни суд у којој су биле похрањене новчанице у износима од 1.850 евра, 200 марака и 700 куна, а које су привремено одузете осуђеном лицу О.К. у кривичном поступку који се водио пред Окружним судом Бањалука у кривичном предмету број 11 0 К 006786 11 К, и то 26. маја 2015. године – наводи се у оптужници коју је Окружно јавно тужилаштво Бањалука подигло против Жељка Г.

У оптужници која је достављена бањалучком Основном суду на потврђивање додаје се како је Жељко Г. присвојио новчанице у наведеним апоенима, након чега је остатак ствари, попут мобилних телефона, препаковао у нову папирну врећу, са траком Окружни суд и својим рукописом навео натпис истог, као и друге податке које је преписао са оригиналне вреће.

На овај начин, како се наводи у оптужници бањалучког тужилаштва, Жељко Г. је себи прибавио имовинску корист у износу од 3.989 марака, што је уједно конвертовани износ украдених новчаница у различитим валутама. За овај износ оштећен је О.К.

До пет година затвора

У складу са Кривичном закоником Републике Српске, бившем депозитару МУП Републике Српске пријети затворска казна до максимално пет година затвора.

– Службено или одговорно лице које искориштавањем свог службеног положаја или овлаштења, прекорачењем границе свог службеног овлаштења или неизвршењем своје службене дужности прибави себи или другом неку корист, другом нанесе штету или теже повреди права другог, казниће се казном затвора од једне до пет година – наводи се у члану 315. КЗ РС став први, који је стављен на терет Жељку Г.

Олакшавајућа околност на страни депозитара је што материјална штета која је задокументована не прелази праг од 10.000 марака, јер би у том случају била дупло већа и запријећена казна.

Наравно, током судског поступка, уколико се потврди оптужница, неопходно је доказати кривицу Жељка Г.

“Упозоравао надлежне на пропусте”

Саша Лаботић, адвокат оптуженог депозитара, изјавио је за портал Српскаинфо да је његов клијент радио нешто више од годину и по дана након чега је отишао у пензију и зарадио пријаву због нестанка доказа, односно новца.

– Мој брањеник, на првом мјесту, није имао рјешење да ради као депозитар већ је то било усмено наређење од руководилаца нешто мало више од годину дана прије одласка у пензију. Приликом примопредаје дужности, односно када је задужио депозит, уопште није извршена детаљна провјера стања какво је затекао у депозиту – објаснио је адвокат Лаботић.

Додаје како је Жељко Г. у више наврата својим руководиоцима указивао на лоше стање у депозиту и недостатке, на велики број оштећених кутија, али да никада није обављена детаљна провјера или истрага, нити су било када долазили из надлежних судова да провјере стање доказа.

– Мој клијент се на мјесту депозитара запослио крајем 2019, а у мају ове године отишао је у пензију. У септембру ове године сазнао је да се против њега води истрага због нестанка новца из депозита – навео је адвокат Лаботић.

Коментари 0
Повезане вијести
Опрез при паљењу ватре на отвореном Опрез при паљењу ватре на отвореном
Афера “Ролекс” тресе Европу: Украли 600 милиона евра, новац трошили на невиђени луксуз Афера “Ролекс” тресе Европу: Украли 600 милиона евра, новац трошили на невиђени луксуз
Настављена потрага за несталим Драгом Танасковићем Настављена потрага за несталим Драгом Танасковићем
Најчитаније
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    22h 32m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    12h 47m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    20h 22m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    11h 9m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    18h 20m
    0