Дим од шумских пожара код Чернобиља прекрио Кијев

17.04.2020. 19:58
0
ИЗВОР: Fena

Дим од шумских пожара у зони евакуације око уништене нуклеарне електране Чернобиљ захватио је Кијев, постављајући украјинску престоницу на врх загађења у глобалном индексу загађених градова.

Власти су саопштиле да су нивои радијације у Кијеву остали нормални, али су препоручиле грађанима да остану у кућама и да затворе прозоре. Око 1.000 ватрогасаца уз подршку авиона размјештено је да се боре против шумских пожара у близини мјеста најтеже нуклеарне несреће која се десила прије 34 године.

Пожари су избили у шумама у околини Чернобиља 4. априла, случајно изазвани од мјештана који су палили смеће. Ватрогаасни тимови успјели су сузбити почетне пожаре, али су нове ватре избиле у четвртак, захватајући шире површине због снажних вјетрова.

"Вебсајт" који мјери загађење ваздуха iqair.com поставио је у петак украјинску престоницу одмах иза неколико градова у Кини по нивоима загађења зрака.

Власти у Кијеву саопштиле су да су нивои радијације у престоници, која се налази стотињак километара јужно од електране, унутар нормалних. Такође су инсистирале да шумски пожари не представљају никакву пријетњу по радиоактивни отпад и друга постројења у Чернобилу, али су савјетовале мјештане Кијева да пију пуно воде и да прекрију прозоре влажним тканинама када их отворе.

Пожари бјесне у зони искључења од 2.600 километара која је успостављена 1986. након што је катастрофа у нуклеарки створила радиоактивни облак над већим дјелом Европе.

Зона је углавном ненастањена, иако је у њој остало двјестотињак људи упркос наређењима да је напусте. Пожари у регији повећали су бриге да би они могли раширити радиоактивни материјал, преноси "Associated Press".

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
 • Косовски новомученик отац Харитон
  22h 51m
  1
 • Одржан Сабор изворног пјевања
  12h 37m
  0
 • Преминуо млади голман репрезентације Црне Горе
  18h 58m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО)
  20h 41m
  2
 • Шеховац: Хелез својим изјавама жели добити више гласова на локалним изборима
  18h 46m
  18