Дим од шумских пожара код Чернобиља прекрио Кијев

17.04.2020. 19:58
0
ИЗВОР: Fena

Дим од шумских пожара у зони евакуације око уништене нуклеарне електране Чернобиљ захватио је Кијев, постављајући украјинску престоницу на врх загађења у глобалном индексу загађених градова.

Власти су саопштиле да су нивои радијације у Кијеву остали нормални, али су препоручиле грађанима да остану у кућама и да затворе прозоре. Око 1.000 ватрогасаца уз подршку авиона размјештено је да се боре против шумских пожара у близини мјеста најтеже нуклеарне несреће која се десила прије 34 године.

Пожари су избили у шумама у околини Чернобиља 4. априла, случајно изазвани од мјештана који су палили смеће. Ватрогаасни тимови успјели су сузбити почетне пожаре, али су нове ватре избиле у четвртак, захватајући шире површине због снажних вјетрова.

"Вебсајт" који мјери загађење ваздуха iqair.com поставио је у петак украјинску престоницу одмах иза неколико градова у Кини по нивоима загађења зрака.

Власти у Кијеву саопштиле су да су нивои радијације у престоници, која се налази стотињак километара јужно од електране, унутар нормалних. Такође су инсистирале да шумски пожари не представљају никакву пријетњу по радиоактивни отпад и друга постројења у Чернобилу, али су савјетовале мјештане Кијева да пију пуно воде и да прекрију прозоре влажним тканинама када их отворе.

Пожари бјесне у зони искључења од 2.600 километара која је успостављена 1986. након што је катастрофа у нуклеарки створила радиоактивни облак над већим дјелом Европе.

Зона је углавном ненастањена, иако је у њој остало двјестотињак људи упркос наређењима да је напусте. Пожари у регији повећали су бриге да би они могли раширити радиоактивни материјал, преноси "Associated Press".

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Двије године од почетка специјалне војне операције у Украјини Двије године од почетка специјалне војне операције у Украјини
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    9h 54m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    10h 26m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    5h 37m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    10h 35m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    13h 42m
    0