Ђајић улаже 2,2 милиона КМ у обнову зграде која ће бити срушена

08.10.2020. 15:09
0
ИЗВОР: Žana Gauk/zurnal.info

- Уколико не гласате за кандидата СНСД-а, не зовите ме више за било шта у вези са лијечењем у УКЦ Републике Српске - поручио је ово 29. септембра Челинчанима, али и грађанима Републике Српске који плаћају девастирани здравствени систем, директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске и посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Владо Ђајић.

Како пише портал "Журнал", само 18 дана раније из џепа тих истих грађана извукао је 1.578.250 КМ. Толико је тежак нови уговор за санацију и адаптацију старе хирургије и њено претварање у Ковид болницу.

По принципу “кључ у руке” посао ће обавити бањалучка фирма “Делта МД”. Можда све ово не би било спорно, да половином априла за исте намјене није раздијелио 602.998 КМ. Цифра се с новим потписима попела на 2.181.248 КМ.

Слика

 

Од двије пристигле понуде, одабрао је скупљу. Сада по принципу “лупи ентер” навео је да је бирао “економски најповољнију”. Прву вриједну 1.299.926 КМ одбацио је из непознатих разлога, другу “Делтину” је прихватио и уговор потписао 11. септембра. Иако пандемија не јењава, а Ђајић жури да потроши јавни новац, завршетак радова није толико битан.

- Уговор започиње даном потписа уговорних страна и траје до испуњења обавеза из предмета уговора - стоји у документу.

Грађанима, које неће лијечити не буду ли гласали за кандидате СНСД-а, није објаснио ни претходно дијељење новца нетранспарентним преговарачким поступком без објаве обавјештења.

Слика

Како је "Журнал" писао за уређење хирургије у центру града новац су у априлу добили:

- “Paroco-B Medical Equipment” 156.791 КМ, који је иначе ангажован и за градњу и опремање милионски вриједне кардиохирургије

- “Omnicom” 193.986 КМ

- “Elnos BL” – 63.963 КМ,

“Термомонтажа” – 30.084 КМ,

“Декор Драган Ружичић” – 132.890 КМ 

“КМЦ” – 25.284 КМ.   

И тадашње своје архитектонско-грађевинске захвате образложио је – короном!

- Поводом актуелних дешавања у БиХ у вези са корона вирусом (КОВИД-19) и набавки неопходних за спречавање ширења и ублажавање посљедица поменутог, уговорни орган провешће преговарачки поступак без објаве обавјештења о набавци у циљу адекватног реаговања на новонасталу ситуацију, а све како би се спасили људски животи и спријечиле, односно ублажиле посљедице епидемије. Уговорни орган у ситуацији крајње хитности, проузроковане непредвидивим догађајима, а у циљу да обезбиједи додатне капацитете са испуњеним условима за прихват и збрињавања обољелих од корона вируса (КОВИД-19) користити преговарачки поступак без објављивања обавјештења о набавци под условима наведеним у члану 21. став (1) тачка д.) 

Побројане фирме посао су добиле само годину дана након што је из бањалучке Градске управе речено да ће стара хирургија заправо бити срушена те да ће на том простору бити изграђено “комфорно и несвакидашње стамбено-пословно насеље са парковима”.

Начелник градског Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић тада је истакао да је земљиште у власништву Универзитетског клиничког центра, а да с овом здравственом установом Град договара изглед новог регулационог плана и будућег „докторског насеља“.

- Намјера и замисао руководства УКЦ-а је да дио станова у том насељу дају докторима, како би их мотивисали да остају овдје. То је изванредна идеја да рјешавањем стамбеног питања задржимо људе овдје. Регулациони план је у фази преднацрта и треба да још поразговарамо, да сагледамо њихове жеље и просторне могућности - истакао је тада Станаревић.

Хоће ли, када ковид болница више не буде потребна, 2.181.248 КМ бити сравњено са земљом да би била подигнута “несвакидашња” грађевинска здања – нико не објашњава.

Коментари 0
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 3m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 2m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 15m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 44m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 17m
    0