Ђаковић: Kод сајбер насиља је битно правовремено помоћи жртви

01.11.2022. 09:36
2
ИЗВОР: srna.rs

Психолог Слађана Ђаковић из Источног Новог Сарајева рекла је да је младић из Лакташа који је извршио самоубиство био жртва сајбербулинга, те упозорила да је сајбер насиље један од највећих проблема данашњице због чега је битно правовремено помоћи, а починиоца казнити.

- Ово што се десило је велика трагедија за цијелу БиХ. Када сам чула зашто је несрећни младић био исмијаван поновно сам се запитала куда то идемо као друштво. Кодекс вриједности је у великој мјери искривљен - навела је Ђаковићева.

Она је нагласила да није срамота тражити да се поштено заради новац.

- Никада не знате каква је нека особа и колико је јак њен ментални склоп - указала је Ђаковићева, која се пита ко су сви ти људи који су подржавали такав видео, знају ли да су и они саучесници, јер без подршке видео не би постао виралан.

Она је указала да и стручњаци тврде да су се животи дјеце и младих преселили на интернет, а самим тим и насиље.

Ђаковићева је навела да психолози и психотерапеути истичу да сајбер насиље представља злоупотребу дигиталне технологије са намјером да се жртва понизи, узнемири, да јој се нанесе штета, што за посљедицу може имати озбиљне психичке, емоционалне и социјалне повреде.

Она је истакла значај правовременог реаговања када се примијети да је неко жртва, јер уколико таква особа не добије помоћ и подршку благовремено може да постане анксиозна, депресивна, а у екстремним случајевима појављују се и суицидне мисли.

- Као што је био случај код трагично настрадалог /Младена/ Дулића из Лакташа - навела је Ђаковићева.

Према њеним ријечима, људи нису довољно информисани и не знају шта се дешава тој особи.

- Зато, уколико примијетите промјене у понашању попут потиштености, повучености, несигурности, слабије концентрације, покушајте поразговарати са жртвом о томе шта јој се дешава. Након ове фазе жртва постаје склона бурнијим реакцијама и чешћем сукобљавању са родитељима - навела је Ђаковићева.

Она је поручила да се у овој борби морају удружити сви - родитељи, психолози, социјални радници, педагози, јер ако починиоци не буду кажњени поново ће га починити, другима.

- Морамо да се мијењамо као друштво - поручила је Ђаковићева и нагласила да је важно показати да систем стоји иза жртава и њихових породица.

Двадесетдвогодишњак из Лакташа извршио је самоубиство у петак, 28. октобра.

Према незваничним информацијама, ријеч је о младићу који је исмијаван и сниман током пријављивања за посао на бензинској пумпи, након чега је снимак објављен на друштвеним мрежама.

У бањалучком Окружном јавном тужилаштву Срни је потврђено да је Младен Дулић упознао овлаштена службена лица у Полицијској станици Лакташи о објављеном спорном снимку на друштвеном мрежи "Тик-ток", истог дана када је извршио самоубиство.

Снимак на којем су Дулић и радник бензинске пумпе објављен је на овој друштвеној мрежи 27. октобра.

Због објављивања снимка ухапшени су радници бензинске пумпе В.Т. и Д.К. и јуче су након криминалистичке обраде пуштени на слободу.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Krksn 20.11.2023. 11:27
    Evo ja ne znam kakva je neka mi neko objasni
  • Generic placeholder image
    Kritičar 01.11.2022. 15:15
    Jadna je ovo država i sistem u kome svako ima "titulu eminentnog stručnjaka" u određenoj oblasti, pa tako i ova nadobudna "dama".
    Bitno je da izađe članak u medijima, a kakav to nije bitno. Šta si ti novo rekla i otkrila što mi svi već ne znamo? Ćuti i poklopi se, svi te znamo ko si šta si i kakva si.
Повезане вијести
Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО) Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
Вуковцима бесплатно полагање возачког испита Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
Најчитаније
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    23h 34m
    5
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    21h 56m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    18h 28m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    20h 21m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    19h 6m
    1