Д‌јевојчице за примјер: Леа и Ена три пута донирале косу у хуманитарне сврхе (ФОТО)

19.09.2024. 18:38
0
ИЗВОР: mondo.ba

Двије сестре из Бањалуке, Леа (10) и Ена Каламанда (7) по трећи пут су своју пажљиво узгајану косу поклониле за израду перика за дјецу која болују од карцинома. Својим примјером, кажу, желе да подстакну и друге на сличну акцију.

Леа и Ена су имале пет и три године када су први пут, на сугестију мајке Борке, отишле на шишање и своју дугу косу даровале у хуманитарне сврхе.

- За двије године, када је коса поново порасла, саме су питале кад ће на шишање и да носе косу у Удружење родитеља Искра - каже мама Борка за МОНДО.

Прије два дана донирале су косу по трећи пут.

- Надамо се да ће ова наша прича мотивисати бар једно дијете да учини исто што и ми. Позивамо и д‌јецу и одрасле да дају свој мали допринос, јер наше мало некоме заиста много значи - каже Борка Каламанда.

Слика

Фото: mondo.ba/Уступљена фотографија

Каже да су се и она и супруг увијек трудили да код дјевојчица његују емпатију.

- Ја сам просвјетни радник, супруг је дугогодишњи давалац крви и од почетка се трудимо да код д‌јевојчица развијамо емпатију. Свјесни смо да на развој и обликовање 'малих/великих' људи најбоље утичемо сопственим примјером. Обоје се слажемо да код д‌јеце треба развијати и његовати добре и здраве вриједности. Наше ћеркице имају велика, чиста срца - истиче поносна мама.

Леа похађа 4. разред у ОШ Свети Сава у Бањалуци и први разред Музичке школе Владо Милошевић, смјер клавир. Члан је школског хора и сад већ дугогодишњи фолклораш у КУД Свети Сава. Ена иде у други разред, такође иде на фолклор, а жели да се, кад порасте, бави музиком и пјевањем.

Кажу да им није жао дуге косе и да неће престати да донирају.

- Није нам жао косе, жеља нам је била да некоме помогнемо. И јако ми се свиђа нова фризура - каже Леа.

Слика

Фото: mondo.ba/Уступљена фотографија

- Наставићемо да пуштамо косу, да опет нарасте дуга и поново ћемо да донирамо - додаје млађа сестра Ена.

Иначе, донирана коса доставља се Удружењу родитеља д‌јеце обољеле од малигних болести "Искра" у Бањалуци, а даље се шаље у Сарајево на израду перика, које д‌јеца носе након терапије и тако лакше превазилазе трауму због губитка природне косе.

Хвала Леи и Ени које сопственим примјером показују да за људскост и доброту никад нисмо премлади и да свако може да помогне на свој начин.

Коментари 0
Повезане вијести
Близнакиње из Милића донирале косу за д‌јецу обољелу од рака Близнакиње из Милића донирале косу за д‌јецу обољелу од рака
"Златни септембар": Малим херојима у борби за живот потребна подршка друштва "Златни септембар": Малим херојима у борби за живот потребна подршка друштва
Невријеме у Бањалуци и Добоју (ВИДЕО) Невријеме у Бањалуци и Добоју (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 30m
    0
  • Слани мафини
    13h 51m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 46m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 40m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    8h 9m
    3