Ђоковић освојио шесту титулу на Вимблдону

11.07.2021. 18:40
0
ИЗВОР: СРНА

Најбољи свјетски тенисер Новак Ђоковић освојио је шесту титулу на Вимблдону, савладавши у финалу Италијана Матеа Беретинија 3:1, по сетовима 6:7, 6:4, 6:4, 6:3.

Ово је Ђоковићева 20. грен слем титула у каријери, чиме се изједначио на вјечној листи са Роџером Федерером и Рафаелом Надалом.

На теренима Ол Ингланд клуба остварио је 21. узастопну побједу, а ове године на путу до титуле елиминисао је Џека Дрејпера, Кевина Андерсона, Дениса Кудлу, Кристијана Гарина, Мартона Фучовића, Дениса Шаповалова и Беретинија.

Ђоковићу је ово трећа узастопна титула на најпрестижнијем тениском турниру на свијету, те шести трофеј на Вимблдону, чиме је претекао на вјечној листи легедарног шведског тенисера Бјерна Борга, који има пет титула.

Ове године освојио је и Отворено првенство Аустралије, те Ролан Гарос, а уколико буде тријумфовао на Олимпијским играма и Отвореном првенству Америке, постаће први тенисер у историји који је дошао до такозваног "златног слема" - сва четири највећа турнира и олимпијског злата.

Освајање "златног слема" до сада је пошло за руком само легендарној њемачкој тенисерки Штефи Граф 1988. године.

Ђоковић је први тенисер у историји који је освојио у једној години Отворено првенство Аустралије, Ролан Гарос и Вимблдон, односна прва три грен слем турнира који се играју на различитим подлогама.

Пети је играч који је у истој сезони освојио Ролан Гарос и Вимблдон, а то су прије њега успјели Надал, Федерер, Борг и Род Лејвер.

Када је ријеч о грен слем титулама, Ђоковић је до сада освојио девет Отворених првенства Аустралије, два Ролан Гароса, шест Вимблдона и четири Отворена првенства Америке.

Освајач је свих девет АТП мастерса из 1000 серије, те је тако остварио "Златни мастерс" и постао први и до сада једини играч који је освојио све турнире из те категорије.

Провео је највише недјеља на првом мјесту на АТП листи у историји тениса.

Коментари 0
Повезане вијести
Ђоковић сазнао ривала на старту Мастерса у Риму Ђоковић сазнао ривала на старту Мастерса у Риму
Ђоковић проговорио о новом члану тима Ђоковић проговорио о новом члану тима
Ђоковић 423. недјељу на врху АТП листе Ђоковић 423. недјељу на врху АТП листе
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    57m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    5h 0m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    7h 4m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    19h 40m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    4h 18m
    0