Đoković osvojio šestu titulu na Vimbldonu

11.07.2021. 18:40
0
IZVOR: SRNA

Najbolji svjetski teniser Novak Đoković osvojio je šestu titulu na Vimbldonu, savladavši u finalu Italijana Matea Beretinija 3:1, po setovima 6:7, 6:4, 6:4, 6:3.

Ovo je Đokovićeva 20. gren slem titula u karijeri, čime se izjednačio na vječnoj listi sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

Na terenima Ol Ingland kluba ostvario je 21. uzastopnu pobjedu, a ove godine na putu do titule eliminisao je Džeka Drejpera, Kevina Andersona, Denisa Kudlu, Kristijana Garina, Martona Fučovića, Denisa Šapovalova i Beretinija.

Đokoviću je ovo treća uzastopna titula na najprestižnijem teniskom turniru na svijetu, te šesti trofej na Vimbldonu, čime je pretekao na vječnoj listi legedarnog švedskog tenisera Bjerna Borga, koji ima pet titula.

Ove godine osvojio je i Otvoreno prvenstvo Australije, te Rolan Garos, a ukoliko bude trijumfovao na Olimpijskim igrama i Otvorenom prvenstvu Amerike, postaće prvi teniser u istoriji koji je došao do takozvanog "zlatnog slema" - sva četiri najveća turnira i olimpijskog zlata.

Osvajanje "zlatnog slema" do sada je pošlo za rukom samo legendarnoj njemačkoj teniserki Štefi Graf 1988. godine.

Đoković je prvi teniser u istoriji koji je osvojio u jednoj godini Otvoreno prvenstvo Australije, Rolan Garos i Vimbldon, odnosna prva tri gren slem turnira koji se igraju na različitim podlogama.

Peti je igrač koji je u istoj sezoni osvojio Rolan Garos i Vimbldon, a to su prije njega uspjeli Nadal, Federer, Borg i Rod Lejver.

Kada je riječ o gren slem titulama, Đoković je do sada osvojio devet Otvorenih prvenstva Australije, dva Rolan Garosa, šest Vimbldona i četiri Otvorena prvenstva Amerike.

Osvajač je svih devet ATP mastersa iz 1000 serije, te je tako ostvario "Zlatni masters" i postao prvi i do sada jedini igrač koji je osvojio sve turnire iz te kategorije.

Proveo je najviše nedjelja na prvom mjestu na ATP listi u istoriji tenisa.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zanimljiv obrt: Đoković iznenadio novom odlukom Zanimljiv obrt: Đoković iznenadio novom odlukom
Ronaldo je najplaćeniji sportista, gdje su na listi Jokić i Đoković Ronaldo je najplaćeniji sportista, gdje su na listi Jokić i Đoković
Đoković: Bilo je baš loše u smislu ravnoteže Đoković: Bilo je baš loše u smislu ravnoteže
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    11h 43m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    11h 48m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    12h 40m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    12h 54m
    0
  • Paljanin Goran Krulj osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova
    23h 43m
    0