"Ђурђевдански фестивал" у онлајн формату

22.04.2021. 17:25
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Један од најпознатијих фестивала дјечје пјесме у региону, онај који се одржава у Бањалуци - "Ђурђевдански фестивал" ове године ће бити одржан онлајн 14. маја, саопштили су јуче организатори.

Учесници, њих 23, укључују се директно у телевизијску емисију и представљају преко интернет платформи, а нових 16 композиција биће представљено кроз спотове, специјално прављене за фестивал.

- Прошле године, нажалост, због епидемије вируса корона фестивал није одржан. Ове године и поред свих потешкоћа изазваних вирусом фестивалски тим био је упоран и досљедан да се фестивал одржи, а да нико не буде изложен ризику. Управо због свега тога овогодишњи 'Ђурђевдански фестивал' биће одржан у онлине формату, гдје ће се сви учесници уживо путем неке од интернет платформи укључити у телевизијски пренос и представити гледаоцима - навео је организатор - Радио-телевизија Републике Српске.

За овај дјечији фестивал у протеклом периоду написано је више од 500 композиција. Композиције и солисте бирају стручне селекционе комисије. Од почетка фестивала постављени су високи професионални стандарди којима се комисија води приликом одабира композиција и извођача. Композиције се, према гласовним могућностима и карактеру, додјељују малим солистима.

- Овогодишња међународна селекциона комисија, коју су чинили композитори, музички педагози, музички уредници и музички продуценти, одабрала је 16 нових композиција у виду спотова, специјално снимљених за фестивал, а које ће бити премијерно изведене у емисији - истакли су организатори.

Селекциона комисија одабрала је 23 извођача из Русије, Бугарске, Словеније, Хрватске, Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Због овогодишњег, промијењеног формата емисије измијењене су и награде фестивала, тако да се ове године додјељују награде: за најбољу композицију (прво, друго и треће мјесто); најбољи текст и најбољи аранжман.

За награду публике ове године моћи ће се гласати путем лајкова на Фејсбук страници фестивала.

Финалну емисију и директна укључења извођача 27. "Ђурђевданског фестивала дјечије пјесме" гледаоци ће моћи пратити на програму РТРС 14. маја од 20 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
„Ђурђевдански фестивал“: У сусрет мају - мјесецу дјечије пјесме „Ђурђевдански фестивал“: У сусрет мају - мјесецу дјечије пјесме
Композитору Ђорђу Јованчићу из Источног Сарајева трећа награда за пјесму "Дјеца свемира" Композитору Ђорђу Јованчићу из Источног Сарајева трећа награда за пјесму "Дјеца свемира"
Тара и Зола Ристић из Источног Сарајева и Андреа Јаковљевић из Фоче на „Ђурђевданском фестивалу“ Тара и Зола Ристић из Источног Сарајева и Андреа Јаковљевић из Фоче на „Ђурђевданском фест...
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    14h 57m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 53m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    13h 57m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    10h 50m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    12h 47m
    0